Tíz évet kapott az amerikai zsidó intézményeket fenyegető fiatal kiberbűnöző Izraelben

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A tel-avivi bíróság tízéves börtönbüntetést szabott ki az Askelonban élő, húszéves kiberbűnözőre, aki amerikai zsidó intézményeket fenyegetett pokolgépes merénylettel otthoni számítógépéről.

Ezt jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet csütörtökön.

Mivel bűnei egy részének elkövetésekor még kiskorú volt, továbbra sem hozták nyilvánosságra az “askeloni hacker” néven elhíresült fiatalember nevét, akinek a fenyegetései miatt repülőgépek szálltak le útjukat félbehagyva, és amerikai zsidó intézmények a félelem légkörében működtek hónapokig, gyakran kiürítve iskoláikat. A fenyegetések miatt az antiszemitizmus erősödésétől tartottak Amerikában 2016-ban és 2017 elején.

Egyik alkalommal azt hazudta, hogy egy Izraelbe tartó El Al gépen pokolgépet helyezett el, ezért francia és svájci harci gépek kísérték és felügyelték a repülőt, hogy szükség esetén beavatkozhassanak. Egy másik repülőt fenyegetései miatt sebtében kiürítettek, s az akció következtében hatan megsérültek.

A védelem elsősorban azzal érvelt, hogy autizmussal és mentális problémákat okozó jóindulatú agydaganattal diagnosztizálták, de a bíróság szakértői alkalmasnak találták arra, hogy bíróság elé álljon, és felelősnek mondták ki cselekedeteiért. Mellékbüntetésként 60 ezer sékeles (közel 5 millió forintos) bírsággal is sújtották.

Az amerikai-izraeli kettős állampolgár fiatal olyan üzletet indított az interneten, amelyért bitcoinnal, virtuális pénzzel kellett fizetni, a amelynek tizenhárom országban akadtak vevői. Fenyegetéseket árult: negyven dollárért vállalta, hogy askeloni otthonából gépi hangot használva telefonon megfenyeget magánszemélyeket, ötszáz dollárért pedig már pokolgépes fenyegetésre is hajlandó volt.

Eképpen szerzett internetes pénzét a mai napig nem adta át az izraeli hatóságoknak, 800 ezer sékel értékű bitcoinjáról (mintegy 60 millió forint) nem mondott le. A bitcoin árfolyamának emelkedése miatt az összeg ráadásul már egymillió dollárra rúg.

A bíróság a többi között fenyegetéssel végrehajtott zsarolás, hamis állítások közlése, pénzmosás és jogtalan fegyverviselés miatt mérte rá a szigorú börtönbüntetést.

Tavaly márciusban az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) segítségével fogták el, és az amerikai hatóságok is hosszú vádiratot állítottak össze a kettős állampolgárságú fiatal ellen, de  a két ország hatóságai megállapodtak abban, hogy Izraelben feleljen tetteiért. Az amerikai vádiratokban a neve is szerepel; Michael Kadarnak hívják.

 

[popup][/popup]