Titokban közeledik Izrael és Szaúd-Arábia

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Közel-Keletet fokozott izgalmi állapotban tartja a hír, miszerint Biden elnök a tervek szerint július elején Izraelbe és Szaúd-Arábiába látogat.

Mohame Bin Szalman szaúdi koronaherceg

Erről ír a Privatbankar.hu.

A Fehér Ház minden bizonnyal úgy számol, hogy Mohammed bin Szalmán (MbS) szaúdi koronaherceg csekély ellenállással kerül majd trónra. A Biden-kormányzat már egy ideje előkészítette a terepet a találkozóra a szaúdiak bevonásával és az amerikai közvélemény megdolgozásával.

Az elnökválasztási kampányban Biden még úgy emlegette MbS-t, mint egy pária állam diktátorát, akinek az Egyesült Államok leckét akar adni. De az időzítés a külpolitikában nagy jelentőséggel bír, és fontos emlékeztetni arra, hogy az olaj ára hordónként 41 dollár volt Biden kijelentésekor – ma viszont 120 dollár. Minden jel arra utal, hogy mindkét vezető szívesen továbblépne a korábbi incidenseken.

Izrael és Szaúd-Arábia további közeledésében is reménykedik az amerikai kormány. A politikai bombát a hétvégén a Wall Street Journal robbantotta, amelynek értesülése szerint Rijád és Tel-Aviv olyan megállapodást akar kötni – a Biden-kormány segítségével –, amely megkönnyítené az üzleti és biztonsági megállapodásokat a két közel-keleti hatalom között.

A vezető lap leszögezi: “Bár Szaúd-Arábia nem ismeri el Izraelt, és nincsenek diplomáciai kapcsolatai szomszédjával, a királyság kiterjesztette titkos tárgyalásait izraeli vezetőkkel, amelyek átformálhatják a közel-keleti politikát, és véget vethetnek a több évtizedes ellenségeskedésnek a régió két legbefolyásosabb nemzete között”. A megállapodás „kibővített jogokat biztosítana a kereskedelmi repülőgépeknek arra, hogy Izraelből átrepüljenek a királyság felett, és Szaúd-Arábia számára utat nyitna két stratégiai fontosságú Vörös-tengeri sziget teljes ellenőrzéséhez” – írják.

A szaúdi kormány szorgalmazza a megállapodást, mivel úgy látja, hogy az országban egyre inkább támogatják az Izraellel való szorosabb kapcsolatokat. “MbS magánbeszélgetései során azt mondta bizalmasainak, hogy a legutóbbi közvélemény-kutatás döntő elmozdulást mutatott, különösen a 30 év alatti szaúdiak körében, az Izraellel fenntartott diplomáciai kapcsolatok javára… A kérdés már nem az, hogy Szaúd-Arábia elfogadja-e Izraelt szomszédjának, hanem az, hogy mikor.”

Teljes cikk

[popup][/popup]