Tisztújítás 2015 – választási etikai kódexet kezdeményez a Mazsihisz elnöke

Írta: mazsihisz.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Heisler András a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke levélben fordult a BZSH-MAZSIHISZ képviselő testületi tagjaihoz, amelyben arra kérte a képviselőket, hogy a közelgő tisztújító közgyűlések előtt közösen alkossanak meg egy választási etikai kódexeket. Az alábbiakban Heisler András levelét olvashatják.

Heisler_AndrásTisztelt BZSH-MAZSIHISZ Képviselőtestületi Tagok!

A BZSH és a MAZSIHISZ teljes körű tisztújítást tart március 26-án és május 10-én. Mindnyájan tudjuk, ez a választás fontos mérföldkő közösségeink életében, ahol nem csak személyekről, hanem stratégiai irányokról is fogunk dönteni. Zajos, de sikeres hónapokon vagyunk túl – a többség nyugalomra és nem belső vitáktól hangos kampányra vágyik.

Felelős zsidó vezetőként megértem e jogos igényt, és javaslom, hogy mielőtt nagyon belemelegednénk a korteskedésbe, közösen alkossunk egy választási etikai kódexet, ami mindannyiunk számára zsinórmérték lehet a jövőben. Így elkerülhetjük, hogy belső versengéssel érdekvédelmi képességünket gyengítsük. Úgy gondolom, hogy hozzám hasonlóan minden tisztességes jelöltnek az a jól felfogott érdeke, hogy a tisztújítás kapcsán a MAZSIHISZ tekintélye ne csorbuljon, és politikai ügyekben Szövetségünk érdekei mentén a külvilág felé egységesen lépjünk fel.

Helytelenítem, ha a hitközségi vezetők a közösségi döntéshozatalt mellőzve egyéni politikai ambíciók szerint cselekednek. Az etikai kódex közös megalkotásával szeretném elejét venni az olyan eseteknek, mint Angela Merkel asszony látogatást követő kéretlen bocsánatkérés, vagy legújabban a jobbikos képviselő feljelentése egy három évvel ezelőtti gyalázatos ügy miatt.

Együttműködésetekben reménykedve, felkérek ezért minden jelöltet, aki a MAZSIHISZ és a BZSH tisztségeire pályázik, tartson velünk a választási kódex megszövegezésében, 2015.március 20-án 10:30-kor a Síp utca 12. 3. emeletén – zárta sorait az elnök.

Forrás: mazsihisz.hu

[popup][/popup]