Tiszteletben tartja a Holokauszt emlékezetét a német radikális jobboldal

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Pártfegyelmi eljárást kezdeményezett hétfőn Németországban a legnagyobb parlamenten (Bundestag-) kívüli párt, a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) elnöksége a párt egyik vezetője ellen egy beszéde miatt, amelyben fordulatot sürgetett a holokauszttal kapcsolatos emlékezetpolitikában.

Björn Höcke

Björn Höcke elég nagy felzúdulást keltett Németországban, miután egy drezdai sörcsarnokban tartott pártrendezvényen arról beszélt, eljött végre az ideje leszámolni a háború utáni politikai konszenzussal, és véget vetni végre a holokauszt miatt szégyenkező megemlékezéseknek.

Az elnökség közleménye szerint Björn Höcke, a párt Türingia  tartományi szervezetének vezetője ártott az AfD tekintélyének január 17-én Drezdában elmondott beszédével, ami pártfegyelmi eljárást tesz szükségessé.

A politikus beszédében “180 fokos fordulatot” sürgetett az emlékezetpolitikában, és azt mondta, hogy a berlini holokauszt-emlékmű – hivatalos nevén Európa meggyilkolt zsidóinak emlékműve – a “szégyen emlékműve”.

Björn Höcke a párt elnökségének döntése után tett nyilatkozatában kiemelte: aggodalommal tapasztalta, hogy a beszéde körüli vita eltávolodott a tárgyilagosság szintjétől és bekerült a “párton belüli hatalmi harcokba”. Egyben kifejezte reményét, hogy megmarad az AfD-ben a “véleménypluralizmus”, amely a 2013-ban alapított pártot “rövid idő alatt oly erőssé tette”.

Björn Höcke beszédét bírálták a német belpolitikában. A legélesebben a szövetségi szinten a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségével kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) Bundestag-frakciójának vezetője, Thomas Oppermann fogalmazott, aki azt mondta, hogy “Höcke egy náci”.

Az AfD országos támogatottsága a legutóbbi reprezentatív felmérések szerint 10,5-15 százalék között van.

 

[popup][/popup]