Tiltakozások a “Kitörés túra” ellen

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Ne adjon teret a Teljesítménytúrázók Társasága egy neonáci rendezvénynek! A Kitörés túra ne szerepeljen a Budapest Kupa eseményei között, emlékezzünk méltóképpen a kitörés áldozatairól!” – így kezdődik az aláírásgyűjtő felhívás a Szabad a hang weboldalon.

Az aláírásgyűjtés szervezője Nagy Imre, a nyílt levél címzettje Jakab Annamária, a Teljesítménytúrázók Társaságának elnöke.

“Budapest ostromának 75. évfordulója alkalmából fordulunk Önhöz, mivel a Teljesítménytúrázók Társasága (TTT) a saját felületein ajánlja, mi több, a Budapest Kupa keretein belül díjazza is azokat az indulókat, akik teljesítik a Kitörés Emléktúrát, melyet a Börzsöny Akciócsoport szervez. A Kitörés emléktúra nem tekinthető ártalmatlan sporteseménynek: a magyar és nemzetközi újfasiszta, militáns szélsőjobboldali szervezetek által tető alá hozott Becsület napjának hivatalos túrája, amely során a résztvevők a kitörés órájában a hegyeken át végigmennek azon a 60 kilométeres úton, amelyet a katonák tettek meg, hogy elérjék a német-magyar vonalakat. A Becsület napját először 1997-ben a Magyar Nemzeti Arcvonal rendezte Győrkös István vezetésével (akit nemrég ítélt a bíróság életfogytig tartó fegyházbüntetésre rendőrgyilkosságért) a budai Várból kiinduló utolsó budapesti nemzetiszocialista hadműveletre emlékezve.”

A petíciót e sorok közzétételéig 1967 fő írta alá.

A facebook-on is mozgolódnak a “Becsület napja” ellen, amelynek keretében a kitörés emléktúrát szervezik. Antifasiszta és autonóm akciócsoportok demonstrációt hirdettek a Széll Kálmán térre a túra kezdetének időpontjára.

Antifasiszta akció a Becsület Napja ellen!

Causes event in Budapest, Hungary by Autonómia and AntifaInfo Budapest-Hun on Saturday, February 8 2020 with 1.1K people interested and 258 people going….

Címkék:Kitörés emléktúra

[popup][/popup]