Tiltakozás a kormányközeli történészek helyzetbe hozása ellen

Írta: index.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy friss döntéssel megerősítik a tavaly óta funkcionáló kormányzati Veritas Intézetet, a történészek között ellentmondásosan megítélt, jobboldalinak tartott kutatóhelyet. A Szakály Sándor vezette intézmény kedvéért most törvényt módosítottak, beemelték őket a levéltárak közé, és emiatt új székházat is kapnak. A szakmai szervezetekkel elmaradt az egyeztetés.

Veritas fotó Koszticsák Szilárd MTI

(fotó: Koszticsák Szilárd, MTI)

A  Veritas Intézet most főleg a kilencvenes években született kárpótlási iratokat kapja meg, hogy azokat rendezze, meghatározza, hogy mi az, amit abból leselejteznek, és mi az, ami az újonnan létrehozandó levéltárba kerüljön. A Veritast, ahol idáig nem dolgoztak levéltárosok, ennek érdekében egy friss kormánydöntéssel szaklevéltárrá minősítették, így ők kapják meg a kutatási szempontból kifejezetten értékes, hatalmas mennyiségű iratot.

Hogy miért ők, arról a levéltáros szakma Index által megkérdezett képviselőinek nincs információjuk. Bár a törvénymódosítást beterjesztő Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a parlamentben ennek az ellenkezőjét mondta, a szakmai érdekvédelmi szervezetekkel (sem a Magyar Levéltárosok Egyesületével, sem a Közművelődési és Közgyűjteményi Dolgozók Szakszervezetével) nem egyeztetett a kormány. Ezt Szabó Szabolcstól, az Együtt képviselőjétől is tudhatjuk, de az egyeztetés hiányát az Indexnek megerősítette Kenyeres István, Budapest Főváros Levéltára főigazgatója is, aki egyben a Megyei és Városi Levéltárak Vezetőinek Tanácsa (MVLVT) elnöke és a Magyar Levéltárosok Egyesületének (MLE) választmányi tagja is.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]