Tévedésből lőtt le három túszt az izraeli hadsereg

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) pénteken bejelentette, hogy tévesen veszélyforrásként azonosítottak három izraeli túszt, ezért rájuk lőttek, a túszok pedig életüket vesztették.

Yotam Haim, Samar Talalka és Alon Lulu Shamriz – a tévedésből lelőtt izraeli túszok

A holttestek azonosításánál derült ki, hogy izraeli túszok voltak.

Az IDF azonnal megkezdte az eset kivizsgálását.

A hadsereg szóvivője tragikus tévedésnek nevezte a történteket, amit a kaotikus harchelyzet körülményei magyaráznak, ahol öngyilkos merénylőkkel is szembesülnek a katonák.

*

Az IDF közölte, hogy az eset helyszínének átvizsgálásánál gyanakodni kezdtek a halottak kilétével kapcsolatban. A holttesteket Izraelbe vitték vizsgálatra, és ott kiderült, hogy három izraelit lőttek le a katonák, mert terroristának vélték őket.

“Az IDF mély sajnálkozását fejezi ki az eset miatt, osztozik a családok gyászában, és továbbra is minden erőfeszítést megtesz a további elraboltak hazajuttatása érdekében” – közölte a katonai szóvivő.

“Feltételezésünk szerint a három izraeli túsz egy tűzpárbaj zűrzavarát kihasználva tudott elmenekülni a terroristák keze közül, vagy a fogva tartók egyszerűen magukra hagyták őket néhány nappal korábban” – mondta Daniel Hagari szóvivő. “Tragikus hiba történt, amelyet alaposan kivizsgálnak, és az események minden mozzanatát nyilvánosságra fogjuk hozni” – tette hozzá az MTI közlése szerint.

[popup][/popup]