Tettekkel a terror ellen

Írta: Szántó T. Gábor, hvg.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Az iszlám fundamentalizmus sajnos nem elszigetelt őrültek műve. Ezért a bevándorlással is óvatosan kell bánni.

Tettekkel a terror ellenA párizsi iszlám fundamentalista tömeggyilkosságok után talán világossá válik, a nyugati világ, de legalábbis Európa nyugati részének egésze tényleges veszélyben van. Tudtuk ezt 9/11, az USÁ-t érő támadás után is, de az Iszlám Állam feltűnésével jelentősen romlott a helyzet. Európa és az USA zsidó, keresztény és muszlim lakossága, vallásosok és szekulárisok, őshonosok és bevándorlók, jobboldaliak és baloldaliak egyaránt ki vannak téve a veszélynek. Az iszlám fundamentalista terror nem válogat.

Lassan nyilvánvaló lesz még tán a nyugati szélsőbalosok és a magyar szélsőjobbosok számára is, ezek már nem a palesztin nép felszabadításának ürügyén elkövetett merényletek. Ezért már nem okolható Izrael politikája, még csak léte sem, amennyiben Európa a vészkorszak után, bűntudatból és a könnyebb megoldást választva, exportálta a zsidókérdést a Közel-Keletre. Ami a szemünk előtt zajlik az iszlám világban, annak szinte semmi, vagy alig van köze Izraelhez.

Izrael a nyugati demokratikus világ egyetlen közel-keleti csücske. Miközben a gyarmati felszabadító mozgalmak elűzték a nagy nyugati impériumokat Ázsiából és Afrikából, a kelet-európai pogromokat és a vészkorszakot túlélő zsidók épp akkoriban hozták létre államukat a Közel-Keleten, elűzve szintén a gyarmatosító briteket. Az arab világ, főként sikere, nyugati életformája miatt, a gyarmatosítók utódainak is láthatja Izraelt, de az egész világra kiterjesztett dzsihád, a szent háborúnak tekintett fundamentalista terror immár nem Izrael ellen irányul, nem is hivatkozik rá. E vallásháborúban a jólétben és szabadságban élő nyugat egésze az ellenfél, melyre úgy tekint az arab-iszlám világ frusztrált része, mint kizsákmányolójára, de mai lemaradását, sikertelenségét nem foghatja rá. Izrael pedig, jó volna immár világosan látni, a nyugat végvára. Amit Izrael átélt az elmúlt évtizedekben, megérkezett Európába.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]