Terrorizmus vagy demokrácia? – választani kell az izraeli–palesztin konfliktusban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli-palesztin konfliktus megoldása során a nemzetközi közösségnek választania kell a terrorizmus és a demokrácia útja között – jelentette ki az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke kedden Strasbourgban. 

Németh Zsolt

Németh Zsolt, a strasbourgi székhelyű, 46 tagországból álló Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) egyhetes téli ülésszakának második munkanapján, az MTI-nek telefonon nyilatkozva hangsúlyozta: az izraeli-palesztin konfliktusra hosszú távú megoldást kell találni, azonban a terrorizmus nem lehet része ennek a megoldásnak.

Kijelentette: választani kell, hogy a palesztin Hamász-féle terror útját járja a nemzetközi közösség és meghátrál a terror előtt, vagy a demokrácia és a nemzetközi jog útjára lép. Magyarország az utóbbit javasolja, Magyarország ezt képviseli – húzta alá.

Németh Zsolt kiemelte: nem szabad elfelejteni, hogy a jelen helyzet kiváltó oka a Hamász iszlamista terrorszervezet október 7-én Izrael ellen elkövetett támadása volt.

“Barbár támadás volt, a közelmúlt történelmének legbarbárabb terrorista cselekménye” – fogalmazott.

Hangsúlyozta: Izraelnek joga van az önvédelemhez. A gyülekezés és a szólásszabadság joga a jelen helyzetben nem terjedhet ki a terror népszerűsítésére, az antiszemitizmusra, sem az Izrael-ellenességre. Nem lehet alku tárgya a túszok szabadon bocsátása. Továbbá biztosítani kell a humanitárius hozzáférést a Gázai övezet palesztin lakossága számára – emelte ki.

Noha a támadás célja a konfliktus “nemzetköziesítése” volt, azt minden eszközzel meg kell előzni – tette hozzá az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke. (MTI)

[popup][/popup]