Teljes a káosz a brit politikában a gázai háború miatt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A lehetséges jövőbeli brit kormány 10 tagja mondott le posztjáról a gázai tűzszünet miatti vitában. A brit parlamentben szerdán volt szavazás arról, hogy tűzszünetet követeljenek-e Izraeltől.

Palesztinpárti tüntetés Londonban

Nem az ő országukat érinti, de úgy érzik, harcosan ki kell fejezniük a véleményüket, ezért szerdán palesztinpárti tiltakozók vették körbe Londonban a Westminsteri parlamentet az előtt, hogy bent a képviselők a gázai tűzszünetet követelő javaslatról szavaztak volna – írja az infostart.hu.

A zászlókat lengető tömeg később átvonult a Hyde Park sarkán található Királyi Tűzérségi Emlékműhöz, amit a Megemlékezés hétvégéje után maradt pipacskoszorúk díszítettek. Felvételek szerint a rendőrség passzívan szemlélte, ahogy a tüntetők megmászták az emlékművet.

Az ügy azonnal a frissen kinevezett új belügyminiszter, James Cleverly postafiókjában landolt. Cleverly maga is a Királyi Tűzérségben szolgált, és válaszul azt mondta, hogy esetleges törvénymódosításokkal adhatnának nagyobb jogot a rendőröknek az emlékműveket gyalázók elleni fellépésre. Cleverly elődje, a kirúgott Suella Braverman azzal vádolta a rendőröket, hogy nem lépnek fel a palesztinpárti tüntetők ellen, ami az egyik ok volt a menesztése során.

A súlyos polgári áldozatokkal járó, Gáza elleni izraeli művelet kérdése – pontosabban a hazai tiltakozókhoz való hozzáállás – hatalmas vitát váltott ki a kormányzó brit konzervatívok körében. De most már szétfeszíti a választási győzelemre esélyes ellenzéki Munkáspártot is, amelynek vezére, Sir Keir Starmer nem hajlandó tűzszünetet követelni. A radikálisabb párttagok és az utcai aktivisták szerint ezzel „bűnrészességet vállal Izraellel”

Starmer szerdán a parlamentben kapott egy nagy pofont, amikor 56 képviselője ment vele szembe és támogatta a skót nacionalisták határozati javaslatát arról, hogy a brit parlament követeljen azonnali tűzszünetet Gázában.

A beadványt 293 nem és 125 igen mellett leszavazták. Viszont 10 képviselő mondott le a munkáspárti árnyékkormányból – abból az elitkörből, amely egy győztes parlamenti választás után egy nappal már átvenné a brit minisztériumok irányítását.

Inforádió/London 

[popup][/popup]