Tel Avivban emlékművet állítanak a nácizmus homoszexuális áldozatainak

Írta: mti/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

 Tel Avivban felállítják Izrael első emlékművét azok emlékére, akiket homoszexualitásuk miatt üldöztek a nácik – írta szerdán az Háárec című izraeli napilap.

A helyi melegmozgalom Tel Aviv-i központja előtt, a Meir parkban állítják fel az emlékművet a következő hónapokban. A szobor egy földön fekvő betonháromszöget ábrázol, közepén egy rózsaszín háromszöggel, mert a nácik ezzel jelölték meg a homoszexuálisokat a koncentrációs táborokban.

tel aviv

Az emlékmű vázlata

    A betontömb mellett egy padra lehet majd ülni, amely mellé egy kőoszlopot helyeznek történelmi magyarázattal. Az új emlékhely a tel-avivi városháza egy Merec-párti (baloldali-liberális) képviselőjének ötlete volt, amely elnyerte Ron Huldai polgármester támogatását.
A világ több városában van már hasonló emlékmű: Berlinben, Amszterdamban, Barcelonában, Sydneyben és San Franciscóban, többségükön szintén megjelenik a háromszögmotívum.
A tel-avivi emlékmű vallásuktól és nemzetiségüktől függetlenül, egyetemesen emlékezik a meleg áldozatokra, de a mellette lévő magyarázat külön megemlíti a két leghíresebb zsidó homoszexuálist, Magnus Hirschfeld német szexológust és Gad Becket, a 2012-ben Berlinben elhunyt utolsó meleg és zsidó holokauszttúlélőt.
A náci Németországban mintegy ötvenezer embert ítéltek el szexuális orientációja miatt, közülük mintegy tizenöt ezret koncentrációs táborokba deportáltak, ahol 7-10 ezren életüket vesztették.

[popup][/popup]