Tel-Aviv újraválasztotta, Haifa leváltotta polgármesterét, Jeruzsálemben második forduló kell

Írta: Shiri Zsuzsa / MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Tel-Aviv újraválasztotta, Haifa leváltotta polgármesterét, Jeruzsálemben pedig újabb forduló dönt a helyhatósági választások eredményéről – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerdán.

Einat Kalisch-Rotem, Haifa új polgármestere (Fotó Tzachi Ostrovsky)

Izrael északi tengerparti kikötővárosában, Haifán változást akartak a helyiek, s menesztették tizenöt éve kormányzó polgármesterüket, noha mellette kampányolt a kormánykoalíció több neves politikusa. Helyette nagy többséggel egy fiatal várostervező-építész nőt választottak meg.

Ezzel az ország hetven éves történetében először áll majd nő a három legfontosabb izraeli város, Jeruzsálem, Tel-Aviv és Haifa egyikének élén. Megválasztása politikai drámák sorozatát hozta, ugyanis egy helyi bíróság először kizárta az indulásból, mert a szociáldemokrata Munkapárt ügyvédje tévedésből azt jelentette be, hogy két párt támogatja, és ez szabálytalan, majd a legfelsőbb bíróság fellebbezése után mégis engedélyezték részvételét a választásokon.

Jeruzsálemben csak november 13-án, a második fordulóban dől el Nir Barkat utódjának személye, mivel a négy induló jelölt közül senki nem tudta megszerezni a minimális negyven százalékot. Az ultraortodoxok támogatását élvező Móse Leon fog megküzdeni Ofer Berkoviccsal, a szekulárisok jelöltjével, miután meglepetésre kiesett a versenyből a Likud színeiben induló Zeév Elkin, pedig Benjámin Netanjahu miniszterelnök is mellette kampányolt.

Tel-Avivban nem történt változás, ismét győzött már az első fordulóban a várost 1998 óta a baloldal színeiben vezető Ron Huldai, aki ezzel ötödször is újabb öt évre polgármester lesz.

A 2013-ashoz képest tíz százalékkal magasabb részvételt mértek az idei helyhatósági választáson, amihez jelentősen hozzájárulhatott, hogy első alkalommal rendeltek el munkaszüneti napot Izraelben a helyi önkormányzatok új irányítóinak megválasztására.

 

[popup][/popup]