Teheránban az utcán ünnepelték az atomprogramról született megállapodást

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Tömegek ünnepelték Teherán utcáin péntekre virradóra, hogy előző nap megállapodás született Irán és a nagyhatalmak között az iszlám köztársaság régóta vitatott atomprogramjáról.

MTI EPA Abedin Taherkenareh

Irániak ünnepelnek az utcán Teheránban 2015. április 2-án, miután megállapodás jött létre Irán és a nagyhatalmak között az iráni atomprogram korlátozásáról és nemzetközi ellenőrzéséről a svájci Lausanne-ban zajló tárgyalásokon. (MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

A spontán ünneplésben tízezrek, főként fiatalok vettek részt. A város autók dudálásától volt hangos, hangszórókból Pharrell Williams amerikai zenész slágere, a Happy szólt, az emberek Haszan Róháni elnököt és Mohamed Dzsavad Zarif külügyminisztert éltették, és a szigorú erkölcsrendészetre fittyet hányva az utcán táncoltak – nők és férfiak egyaránt.

Teherán, valamint a hatok – az ENSZ Biztonsági Tanács öt állandó tagja és Németország – egyhetes intenzív tárgyalások után jutott keretmegállapodásra Irán atomprogramjának korlátozásáról és nemzetközi ellenőrzéséről.

Az egyezményt a tervek szerint június 30-áig végleges formába öntik. Ha minden illetékes szinten elfogadják, fokozatosan megszüntetik az Irán ellen hozott nemzetközi szankciókat, amelyek rendkívül erősen sújtják az ország gazdaságát.

Obama Netanjahunak: A megállapodás nem feledteti az iráni fenyegetéseket

A Teherán és a nagyhatalmak közötti nukleáris megállapodás nagy előrelépés, de nem feledteti az iráni fenyegetések miatti aggodalmakat – mondta a Fehér Ház tájékoztatása szerint Barack Obama az izraeli kormányfőnek.

Az amerikai elnök Benjámin Netanjahuval csütörtök este folytatott telefonbeszélgetés során körvonalazta, hogy lausanne-i egyezség elvezethet az iszlám köztársaság atomprogramjáról szóló tartós megoldáshoz, amely minden utat elzár majd az iszlám köztársaság elől, hogy nukleáris fegyverhez jusson, mindazonáltal nem csökkenti az azzal kapcsolatos aggodalmakat, hogy Irán támogatja a terrorizmust és fenyegeti Izraelt – közölte a Fehér Ház.

Jeruzsálemi tájékoztatás szerint az izraeli miniszterelnök azt mondta, erősen ellenzi a csütörtökön létrejött megállapodást, és úgy vélekedett, hogy ha annak alapján születik meg a végső egyezség, az Izraelt létében fenyegeti.

Netanjahu szerint a megállapodás legitimálja az iráni nukleáris programot és csak növeli Teherán agresszióját.

Az izraeli kormányfő szorgalmazta, a nemzetközi közösség fokozza az Iránra gyakorolt nyomást, hogy sikerüljön jobb megállapodást elérni.

Teherán, valamint a hatok – az ENSZ Biztonsági Tanács öt állandó tagja és Németország – egyhetes intenzív tárgyalások után jutott keretmegállapodásra Irán atomprogramjának korlátozásáról és nemzetközi ellenőrzéséről.

Egyebek mellett abban állapodtak meg, hogy Irán a következő tizenöt évben nem épít egyetlen olyan új létesítményt sem, amely alkalmas urándúsításra, valamint ugyanezen időszakra felhagy az urán 3,67 százalékosnál magasabb szintre dúsításával. Jelenlegi 19 ezer urándúsító centrifugája közül mindössze 5060-at használna, a többit egy Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) által ellenőrzött raktárban helyeznék el.

Az egyezményt a tervek szerint június 30-áig végleges formába öntik. Ha minden illetékes szinten elfogadják, fokozatosan megszüntetik az Irán ellen hozott nemzetközi szankciókat, amelyek rendkívül erősen sújtják az ország gazdaságát.

Boehner: A megállapodás riasztó eltávolodás Washington eredeti céljaitól

Az iráni nukleáris program korlátozásáról való előzetes megállapodás “riasztó eltávolodás” a Fehér Ház eredeti céljaitól – közölte csütörtökön John Boehner, az amerikai képviselőház republikánus elnöke.

Boehner aggodalmát fejezte ki a lausanne-i megállapodás miatt, és hangoztatta, hogy az Irán ellen bevezetett szankciók feloldása előtt a kongresszusnak tanulmányoznia kell a nukleáris alku részleteit. A házelnök közleményében rámutatott: az e heti közel-keleti útja során azt tapasztalta, hogy Irán a terrorizmus terjesztésére törekszik. Szavai szerint naivitás lenne azt gondolni, hogy Teherán a nukleáris programját és a szankciók feloldását ne használná fel a térség destabilizálására.

Boehner szóvivője, Kevin Smith közölte, hogy a politikus a megállapodásról eszmecserét folytatott Barack Obama elnökkel, de nem bocsátkozott részletekbe.

Bob Corker, az amerikai szenátus külügyi bizottságának republikánus elnöke kijelentette, hogy az irányítása alatt álló testület még a hónap folyamán dönt egy olyan törvénytervezetről, amely feljogosítaná a kongresszust arra, hogy szavazzon a végső megállapodásáról.

Tom Cotton republikánus szenátor kijelentette: azon fog dolgozni, hogy “megvédje” Amerikát a “nagyon veszélyes” kezdeményezéstől. Cotton volt a szerzője annak a 47 szenátor által aláírt márciusi levélnek, amelyben a honatyák arra figyelmeztették Teheránt, hogy bármely nukleáris megállapodás, amelyet Barack Obama köt Iránnal, csupán addig marad érvényben, amíg Obama áll az ország élén.

Marco Rubio republikánus szenátor, potenciális republikánus elnökjelölt-aspiráns “kolosszális hibának nevezte” a megállapodást, különösen annak azt a részét, amelynek értelmében Irán továbbra is több ezer centrifugát üzemeltethet.

“Neville Chamberlain jobb megállapodást kötött Adolf Hitlerrel” – állította az 1938-as müncheni paktumra célozva Mark Kirk republikánus szenátor, több Irán elleni szankciótörvény társszerzője.

Obama elnök a lausanne-i egyezségről elmondott csütörtöki beszédében arra figyelmeztetett, hogy ha a republikánus többségű kongresszus nem fogadja el a megállapodást, akkor “az Egyesült Államokat fogják okolni a diplomácia kudarcáért”.

Izrael szerint történelmi hibához vezethet a megegyezés

Izraeli kormánykörök szerint rossz keretmegállapodás született a nagyhatalmak és Irán között az iszlám köztársaság vitatott atomprogramjáról, és történelmi hibához vezethet, ha a csütörtökön létrejött alku alapján születik meg a végleges egyezség.

A zsidó állam szerint a megállapodás csak fokozza a veszélyeket és legitimálja az iráni atomprogramot, noha a cél egyszer és mindenkorra az lenne, hogy Teherán ne tudjon atombombát építeni – vált ismertté csütörtök éjjel kormánykörökből. Bírálatában az izraeli kabinet külön rámutatott, hogy az iráni atomlétesítmények közül egyet sem zárnak be.

Izrael szerint “az egyezség a szankciók teljes körű feloldásával kecsegtet Irán számára, miközben (Teheránt) nem fosztják meg nukleáris képességeitől”. Felrótta azt is, hogy a megállapodás nem szólítja fel az iszlám köztársaságot, hagyjon fel az agresszióval a régióban, a terrorizmus támogatásával és azzal, hogy Izrael megsemmisítésével fenyegetőzik.

A keretegyezmény az iráni diktátumok előtti kapituláció, és nem békés, hanem háborús atomprogramhoz fog vezetni az izraeli vélemény szerint.

A zsidó állam úgy véli, hogy a “rossz megállapodás” alternatívája egy új megállapodás lehetne, amely jelentős mértékben csökkentené az iráni nukleáris infrastruktúrát, az iráni agressziót és ezáltal a terrorizmust.

Irán, valamint a hatok – az ENSZ Biztonsági Tanács öt állandó tagja és Németország – egyhetes intenzív tárgyalások után jutott megállapodásra Irán atomprogramjának korlátozásáról és nemzetközi ellenőrzéséről.

[popup][/popup]