Tavasszal folytatódik a szabadkai zsinagóga felújítása

Írta: MAZSIHISZ - Rovat: Hírek - lapszemle

Várhatóan márciusban kezdődnek meg a felújítási munkálatok a szabadkai zsinagóga nyugati, azaz a gimnázium felőli homlokzatán. Magyarország kormánya 300 ezer eurót különít majd el a munkák folytatására, Szabadka önkormányzata pedig 30 millió dinárral járul hozzá a felújítás költségeihez  írja honlapján a YuEco RTV.

szabadka_zsinagoga

A szabadkai zsidó hitközségben elmondták, nagyon örülnek annak, hogy a több évtizedes várakozás után most van remény arra, hogy a zsinagóga felújítása befejeződhet.

Mint arról hírt adtunk, a zsinagóga északkeleti homlokzatának felújítása az Európai Unió Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával valósult meg. A századforduló ékkövei – tematikus kalandozások a szecesszió varázslatos világában elnevezésű IPA projektum összköltségéből erre a beruházásra 146 ezer eurót irányoztak elő, a város pedig 25 ezer eurót különített el az eddigi munkálatokra.

A zsidó hitközség illetékesei szerint gyönyörű lett a felújított homlokzat, s különösen szépek lettek a vitrázsok, amelyeket a zombori Stanišić cég újított fel.

A teljes cikk itt olvasható.

 

Címkék:Szabadka, zsinagóga

[popup][/popup]