Társasház- és mélygarázsépítés műemléki felújítás leple alatt?

Írta: Óvás - Rovat: Hírek - lapszemle

P1200378

Az ÓVÁS! Egyesület sajtóközleménye

Míg az újonnan létrehozott műemlék-felügyeleti intézmény, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ a világörökségi helyszíneket ünneplő vándorkiállítást szervezett, a történelmi zsidónegyedben folytatódik a műemlék épületek rombolása.

Két újabb műemlék épületet bontanak a történelmi zsidónegyedben. Pedig ez a terület az UNESCO Világörökségi listán szereplő Andrássy út védőzónájaként külön védettséget élvez.

Építési engedély nélkül állagmegóvás és veszélyelhárítás címén bontották el a Dob utca 19. alatti egyemeletes műemlék épület teljes tetőszerkezetét, szedték le a födémek feltöltéseit, bontották ki a válaszfalakat. (Korábban jól bevált gyakorlat, hogy ha nem kap egy befektető bontási vagy építési engedélyt egy műemlékként védett épületre, akkor megvárja, míg az annyira tönkremegy, hogy biztonsági okokból bontani kell.) Ezen az építkezésen elhelyezett tábla szerint ráadásul nem állagmegóvás, hanem műemléki épületfelújítás történik, 17 lakásos társasház építésével. Pedig erre nincs építési engedélyük az Óvás! Egyesület információi szerint.

01011782A szomszédos épület – szintén műemlék – Dob utca 21. befektetője (a két épület befektetője azonos) engedélyt kapott az U alakú műemléképület belső szárnyainak elbontásával összekapcsolt építkezésre, mélygarázs építésére, megemelt magasságú “tetőtér beépítésre”, stb. Ezzel kapcsolatban az ÓVÁS! Egyesület keresetet nyújtott be a Fővárosi Törvényszékhez a műemléképület részleges bontásának felülvizsgálatára és addig is a bontás leállítására, a visszafordíthatatlan károk elkerülésére. A keresetről az ÓVÁS!  azonnal értesítette a VII. kerület jegyzőjét és a Fővárosi Kormányhivatal Műemléki Iroda vezetőjét kérve, hogy a bírósági döntésig függesszék fel az építkezést. Ez akkor nem történt meg. Az oldalszárnyak ekkor még álltak.

A Törvényszék a belső épületszárnyakra vonatkozó bontási engedély végrehajtását a per jogerős befejezéséig felfüggesztette. A műemlékért felelős hatóság az építkezést azonban ezután sem állíttatta le. Időközben az oldalszárnyak bontása megtörtént, a telek alá mélygarázs épült és ma már áll a műemlék-maradványhoz történt új hozzáépítés is.

Dob utca 19/21 bont‡saAz ÓVÁS! a Dob utca 19. szám alatti műemlék épülettel kapcsolatban is fellebbezést nyújtott be, de mivel ügyfélként erről az állagmegóvási engedélyről (ami az épület rombolásával egyenértékű), nem értesítették az ÓVÁS!-t, így nem is tudtunk a megfelelő pillanatban lépni. A nekünk küldött válaszban a Fővárosi Kormányhivatal Műemléki Irodájának vezetője arról tájékoztatott, hogy nem ismerik el az ügyféljogunkat az állagmegóvás esetében, mert véleményük szerint az ÓVÁS! ügyféljoga kizárólag az építési engedélyre vonatkozott. Így az ÓVÁS! –tól megtagadták az ellenőrzés jogát…

[popup][/popup]