Tarjányi: fél nap alatt le lehetne kapcsolni a kuruc.infót

Írta: atv.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Igaz, hogy az Egyesült Államokban nagyobb a véleménynyilvánítás szabadsága, azonban nemzetközi egyezmények alapján az ottani hatóság mégis lekapcsolná a kurucinfo szervereit, amennyiben a magyar fél megalapozott kérelemmel fordul hozzájuk. Ráadásul az újnáci portálhoz nem csak a szervereken, hanem a szerkesztőkön keresztül is le lehetne jutni. Deutsch Tamás pedig lehetetlen ultimátumok helyett a legfőbb ügyésztől, vagy a Fidesz frakciótól kért információkkal lendíthetne az ügyön. Interjú Tarjányi Péter rendőrségi szakértővel.

TarjanyiPeter_atvhu

Tarjányi Péter (forrás: atv.hu)

Először arra kérném, hogy legyen az „ördög ügyvédje”, és vegyük számba azt, hogy miért nem lehet lekapcsolni a nyíltan uszító, számos bűncselekmény gyanúját kimerítő kurucinfót, vagy eljárás alá vonni a szerkesztőit?

A kurucinfo szerverei az Egyesült Államokban üzemelnek, ahol jóval tágabban értelmezik a véleménynyilvánítás szabadságát. Ami nálunk felveti a bűncselekmény gyanúját, az sokszor ott még bőven belefér. Nemzetközi egyezmények alapján a szervereket rövid úton le lehetne kapcsoltatni, de ehhez a magyar félnek kétséget kizáróan kellene bizonyítania a bűncselekményt, vagy legalább a megalapozott gyanút. A kuruc.info szerkesztői azonban ügyesen egyensúlyoznak a borotva élén: éppen annyit és úgy kommunikálnak, hogy nehéz legyen őket megfogni.

Más országok bűnüldöző szerveinek mégis sikerült amerikai szervereken üzemelő szélsőséges, rasszista futballszurkolói oldalakat lekapcsoltatni. Nekik miért sikerül, nekünk miért nem?

Ott jobban tudták bizonyítani a bűncselekményeket. Ilyen egyszerű. Ezért tartom problémásnak Deutsch Tamás 72 órás ultimátumát: ha a bizonyítás rendben lenne, akkor rövidebb idő alatt is el lehetne járni, ha viszont nincs rendben, akkor 72 óra biztosan nem elég. És ezt ő is nyilvánvalóan tudja. Még egyszer: ahhoz, hogy egy külföldi bűnüldöző szervezet Magyarország érdekében cselekedjen, nem elég belebúgni az éterbe, hogy ezt, vagy azt kéjük. Meg kell indokolni a kérést azzal, hogy ennek meg annak a nyomozásnak a kapcsán kiderült, hogy például a kuruc.info rasszista uszítással embereket félemlít meg. Ha ez hitelt érdemlően alá van támasztva, akkor az amerikaiaknak kötelességük eljárni – még akkor is, ha náluk megengedőbbek a törvények. Úgy tűnik, nálunk az ügy nem lett tisztességesen végignyomozva.

Pedig a kurucinforól nem nehéz bebizonyítani a holokauszt tagadást, a személyes adatokkal való visszaélést.

Visszakérdezek: van ítélet?

Nincs.

Milyen feljelentések születtek és milyen nyomozások indultak ezek kapcsán?

Tavaly nyomára bukkantunk annak a személynek, aki a kurucinfo hirdetéseit szervezi, és a személyén keresztül a hatóságok rövid úton eljuthatnának a szerkesztőkig. Ennek kapcsán megkerestük a Belügyminisztériumot, az ORFK-t és a BRFK-t, ahol többek között azt válaszolták, hogy számos nyomozás folyt és folyik a kurucinfo kapcsán. Ez tavaly ősszel volt, azóta semmi előrelépés nem történt.

Erre mondom, hogy olyan nyomozásra van szükség, ami eredményre vezet. Ha ez megtörténne, fél nap alatt le lehetne kapcsolni a portált.

A teljes interjú itt olvasható.

Címkék:kuruc.info

[popup][/popup]