Tájkép választások után: Koalíciós próbálkozások a patthelyzetből való kitörésre

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Bennett és Lapid megosztva a miniszterelnöki posztot egy évre szóló kormányt alakíthat, ha sikerül áthidalniuk a nézetkülönbségeket.

Jair Lapid

A keddi izraeli választásokat követően – írja az ujkelet.live – , az úgynevezett “változásblokk” vezetői intenzív megbeszéléseket folytatnak arról, hogyan lehetne alternatív kormányt alakítani, állították héber médiariportok péntek este.

A csütörtök este közzétett végső eredmények szerint az ország, két éven belül a negyedik választások után is politikai holtponton marad, és sem Benjamin Netanjahu miniszterelnök szélsőjobboldali, vallásos tábora, sem az őt leváltani kívánó blokk nem rendelkezik a minimális 61 mandátummal.

Mivel Izraelben egyetlen párt nem tudja megszerezni a szavazatok döntő többségét, a legnagyobb párt kiléténél fontosabb a jobboldali és a baloldali blokk nagysága.

A kormányalakításhoz a 120 fős Kneszet legalább 61 törvényhozójának támogatása szükséges.

A 12-es csatorna szerint az új koalícióra vonatkozó terv egy „nemzeti gyógyító kormány”-t takar és 12 hónap időtartamra szólna, élén a centrista Jes Atid vezetőjével, Jáir Lapiddal és a nemzeti-vallásos Jamina vezetőjével, Naftali Bennettel rotációs formában.

A “változásblokk” koalíció kisebbségi kormányként szolgálna, mivel 52 mandátumma van: Jes Atid (17), Kék-Fehér (8), Jamina (7), Munkapárt (7), Új Remény (6) és Jiszráel Beitenu (6), és kívülről támogatná őket a baloldali Meretz párt (6) és a többnyire arab törvényhozók alkotta Egyesült Lista (6) és vagy a szintén arab Ra’am.

Ez a kormány egy költségvetés elfogadására – mivel erre utoljára 2018-ban került sor -, és a koronavírus-járvány nyomán a gazdaság irányítására összpontosítana. Fenntartaná a status quo-t, és nem próbálna semmilyen jelentősebb jogszabályt hozni, így nem kerülne sor a Netanjahut célozó törvény elfogadására sem, mely megtiltaná a büntetőeljárás alá vont képviselőknek, hogy miniszterelnöki tisztséget tölthessenek be.

Netanjahu ellen három korrupciós ügyben folyik tárgyalás.

Szakértők szerint azonban a legnagyobb akadály a koalíció előtt, hogy a jobboldali Jamina és az Új Remény pártok belemenjenek abba, hogy az arab, nem cionista pártok hallgatólagos támogatásával alakuljon kormány, mivel a lépés valószínűleg katasztrofális hatással bírna politikai jövőjükre nézve.

A 12-es csatorna másik riportja szerint az Új Remény vezetője, az ex-likudos Gideon Szá’ár és Bennett találkozót tartottak utóbbi raananai otthonában. A találkozót Szá’ár kezdeményezte, mely során Bennett elé terjesztette a “változásblokk” vezetőinek javaslatát, hogy őt ajánlják az új koalíció miniszterelnöki posztjára.

A 13-as csatorna azonban arról számolt be, hogy a terv megvalósítását az ideológiai és politikai nézeteltérések mellett az is nehezíti, hogy Lapid és Bennett között egyelőre nincs megegyezés arra vonatkozóan, hogy melyikük legyen az első a miniszterelnöki poszt rotációjában.

Bennetthez közel állók a csatornának azt nyilatkozták, hogy Bennett csak akkor hagyja el Netanjahu miniszterelnök blokkját, ha ő és nem Lapid lesz az új kormány első miniszterelnöke. A riport szerint Lapid jelenleg arra törekszik, hogy megszerezze a pártvezetők támogatásának többségét, hogy amikor április 5-én közlik ajánlásaikat Reuven Rivlin elnökkel, ő kapja meg először a kormányalakítás mandátumát.

A 12-es csatorna riportja szerint Netanjahu, akinek a blokkja Bennettel együtt 59 mandátummal rendelkezik, nagy erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy Szá’árt csatlakozásra késztetve megszerezze a parlamenti többséget. A miniszterelnök a követein keresztül azt ajánlotta Szá’árnak, hogy még egy évig hatalmon marad, majd lemond és átadja neki a miniszterelnöki posztot. Szá’ár elutasította az ajánlatot, rámutatva a hasonlóságra Netanjahu 2020-as hatalommegosztási megállapodására a Kék-Fehér vezetőjével, Beni Gantz-cal, melyet Netanjahu nem tartott tiszteletben, és állítólag gúnyosan azt válaszolta: „Csak azzal a feltétellel, ha Deri fogja garantálni.”

Teljes cikk

Címkék:Benjamin Netanjáhu, izraeli választások, Jair Lapid, koalíció

[popup][/popup]