Szudán: Terhes nőt ítéltek halálra, mert keresztény

Írta: atv.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Hitehagyás miatt halálra ítélt csütörtökön egy kartúmi bíróság egy 27 éves nőt, figyelmen kívül hagyva a nyugati nagykövetségek felszólítását, hogy biztosítsák a szabad vallásgyakorláshoz való jogát. Az elítélt keresztény, és azt hangoztatta, hogy soha nem változtatta meg a vallását.

christian-sudan-woman-story-top

Egy keresztény nő imádkozás közben Szudánban. (forrás: CNN)

A nyolc hónapos terhes asszonyt húsz hónapos fiával együtt tartják fogva – közölte az Amnesty International nevű emberi jogi szervezet, amely a nő azonnali szabadon bocsátását követelte.

Abbász Mohammed al-Kalifa bíró közölte: a nő előzőleg három napot kapott, hogy megtagadja a vallását, de nem volt hajlandó visszatérni az iszlám hitre, ezért kötél általi halálra ítéli.

A tárgyaláson előzőleg egy muzulmán vallási vezető próbálta meg meggyőzni az asszonyt, aki azonban közölte a bíróval: mindig is keresztény volt, és soha nem változtatta meg vallását.

Meriam Jahíja Ibrahim Isagot házasságtörés miatt száz korbácsütésre is ítélték. Ez a vád azon alapul, hogy keresztény férfihez ment feleségül, márpedig a Szudánban hatályos iszlám jog, a saría szerint muzulmán nő csak muzulmánhoz mehet feleségül.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]