SZÓVAL –1945 – Színházi talk-show és filmvetítés Török Ferenc új filmjéről

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Színházi talk-show és filmvetítés Török Ferenc új filmjéről, az 1945-ről premier előtt az alkotókkal és Nyáry Krisztiánnal.

“Feledni kellene, de én
soha még semmit sem feledtem.”
(Radnóti Miklós: Tajtékos napok)

Részlet az 1945 című filmből

Április 4-én, kedden egyszeri és megismételhetetlen programot ajánl a Radnóti Színház, ami a SZÓVAL elnevezésű beszélgetés-sorozat önálló részeként egész estés színházi talk-show lesz Török Ferenc új filmjéről.

Bemutatják, hogyan készült az idei berlini filmfesztiválra beválogatott új magyar film, részleteket vetítenek belőle, és szó kerül arról, mi történt 1945 nyarán, mik voltak a holokauszt közvetlen társadalmi következményei a hétköznapokban, hogyan számolt el az egyes ember mindazzal, amit az előző években tett és tapasztalt a saját mikrovilágában.

1945 – Szalontay Tünde és Szabó Kimmel Tamás. Fotó: Szilágyi Lenke

A beszélgetős-mozgóképes és zenés színházi estet Nyáry Krisztián vezeti, résztvevők Rudolf Péter főszereplő, Török Ferenc rendező, Ragály Elemér operatőr, Szántó T. Gábor író és Vági Zoltán holokausztkutató, történész. Az est rendezője Erdélyi Dániel filmrendező.

*

A Szántó T. Gábor novellájából készült Török Ferenc rendezte produkciót Ragályi Elemér fényképezte. A bemutatott történetet Szemző Tibor zenéje kíséri. Főbb szerepekben Rudolf Péter, Szabó Kimmel Tamás, Szirtes Ági, Szarvas József, Nagy-Kálózy Eszter látható. A mozikban április 20-án debütál a film.

Az est a film bemutatóját megelőző kulturális rendezvénysorozat része, aminek további eseményei:

március 31. 17.00 Budapest Music Center: Szilágyi Lenke fotóművész kiállítása a film werkfotóiból
április 7. 19.00 Uránia Nemzeti Filmszínház, Titanic Filmfesztivál: premier előtti vetítés
április 15. 19.00 Budapest Music Center: Szemző Tibor multimédiás koncertje
április 16. Élet Menete, Nagyszínpad: Az alkotók beszélnek a filmről
április 21. 16.00 Millenáris, Könyvfesztivál: Szántó T. Gábor és barátai mutatják be az író 1945 és más történetek című kötetét, benne a film alapjául szolgáló novellával

 

 

[popup][/popup]