Szombat szalon – Csak csajok

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Szombat folyóirat februári, női számának bemutatója és irodalmi estje.

csakcsajok

Két írónő, két regény szerzője lesz a Szombat Szalon vendége a lap női számának bemutatóján. Egyikük regényében a Kádár-kor kamaszszemszögből, másikuk regényében a XX. század Magyarországa, három nemzedék élete, halála és túlélése. Egyikük regényében a rejtőzködő identitás titkai, másikuk könyvében a sokfelé tartó zsidó sors, az emigráció, a vészkorszak, az ÁVH és a titkosszolgálatok világa.

Kapecz Zsuzsa:
„… hazajöttem, végigmentem a Vármegye utcán, a Kossuth Lajos utcán, elsétáltam a Deák tér felé. Nem vagyok honvágyas típus, nem éreztem boldogságot, nem éreztem megkönnyebbülést, nem éreztem semmit. Egyszerűen csak rájöttem, hogy minden fontos dolog itt történt velem, ezen a kutyaszaros pár méteren. És hogy nincs megoldás, mert aki elmegy, az is vesztes, aki itt marad, az is vesztes.”

Kapecz Zsuzsa legutóbbi kötetei: Csudajó, gyönyörű az élet – Schön Zsófi önéletírásából (regény, Magyar Könyvklub), Mutus Liber – Néma Könyv (regény, Ab Ovo), Pillantás a tengerre (versek, Széphalom Könyvműhely)

Pataki Éva:
„…Hogy lehet az, hogy még sosem jártam Mezőkövesden? Amíg az anyám élt, fel sem merült benne, hogy visszalátogasson szülővárosába, hogy megmutassa a gyerekeinek. Ez nekem így volt természetes, de azóta megtapasztaltam, hogy az emberek általában tartanak valamiféle laza kapcsolatot a szülővárosukkal. Kivéve azokat, akiknek nem maradtak ismerőseik, rokonaik, akiknek a szülőhelye már nem az, ami egykor volt…” (Ami elveszett)

Pataki Éva Balázs Béla-díjas forgatókönyvíró, író. Tanulmányait az ELTE Bölcsészettudományi karán végezte, magyar-orosz-esztétika szakon. Évtizedek óta Mészáros Márta alkotótársa. Írt rádiójátékokat, színdarabokat, ezek közül a legismertebb az Edith és Marlene. Eddig három regénye jelent meg az Athenaeum Kiadónál.

Támogató: Szépírók Társasága
Partnerek: Amerikai Joint Magyarország, Bálint Ház, Mazsike

[popup][/popup]