Szociális munkáson keresztül jutott több tízmillió dollár a Hamasznak

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az izraeli bíróság szerdán egy kivételével minden vádpontban bűnösnek találta Mohammad el-Halabit, egy gázai szociális munkást, amiért több tízmillió dollárnyi összeget utalt át a Hamász terrorszervezetnek.

Az izraeli erők 2016-ban tartóztatták le Halabit, a World Vision világszerte működő nagy tekintélyű keresztény humanitárius szervezet munkatársát, és megvádolták azzal, hogy a nonprofit szervezet pénzeszközeinek millióit utalta át a Hamásznak. Azóta fogságban tartják, a szerdai lítélet előtt 27 alkalommal teljesítette a bíróság az ügyészek kérelmét előzetes letartóztatásának meghosszabbítására.

Letartóztatása óta több mint 160 meghallgatásra került sor, többségében zárt ajtók mögött, köztük a keresztkérdezést 2018-ban.

A 254 oldalas ítélet, ahogy a Halabi elleni bizonyítékok nagy része, titkos. A sajtónak kiadott tömörített változatban a Beersevai Kerületi Bíróság nagymértékben Halabia a Sabak belbiztonsági szolgálatnak adott vallomására hagyatkozott, amelyet azóta visszavont.

„A vádlott különféle módokon tett vallomása részletes, koherens, az igazmondás jeleivel” – írta Natan Zlotchover bíró a határozatban, hozzátéve, hogy ezt további bizalmas bizonyítékok is alátámasztják.

Halabi és a World Vision határozottan elutasította az ellene felhozott vádakat. A segélymunkás, aki a Gázai övezetben lévő Dzsalaba menekülttáborból származik, a Fatah tagja, mely a Hamász riválisa, állítja a családja.

Halabi az ügyvédje szerint fellebbezni kíván az ítélet ellen. Büntetésének kihirdetését július 10-re tűzték ki.

Az ítélet szerint az izraeli hatóságok megállapították, hogy Halabit 2004-ben szervezte be a Hamász katonai szárnya, az Izz al-Din al-Kasszám Dandár. Összekötői később a World Visionhoz küldték, hogy „befolyást szerezzen egy nemzetközi szervezetben”.

,,Az érintett időszakban az alperes gyakran találkozott a Kasszám tagjaival, hogy tájékozódjon a Hamász szükségleteiről. A vádlott ezután a World Visionnal dolgozott ezen igényeknek megfelelően” – írta Zlotchover.

2019-ben a kilenc napon át tartó zárt ajtók mögött zajló tanúskodás során Halabi megpróbálta visszavonni állítólagos beismerő vallomását, de a bírák elutasították tanúvallomását, mondván, nem hiteles.

„A vádlott hajthatatlanul igyekezett visszavonni vallomását, és számos ellentmondásos és valószínűtlen magyarázatot adott arra vonatkozóan, hogy miként vallotta be az ellene felhozott vádakat két különböző fél előtt” – mondta Zlotchover.

A World Vision szerint a teljes gázai költségvetése az előző évtizedben 22,5 millió dollár volt, így az állítólagos 50 millió dollár összegű elvonás „nehezen egyeztethető össze”. Halabit 2014 októberében nevezték ki a gázai műveletek irányítójává, kevesebb mint két évvel letartóztatása előtt.

A World Vision, valamint Németország, Ausztrália és az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége által végzett vizsgálatok azonban nem tártak fel szabálytalanságokat a nonprofit szervezetnek adományozott pénzeszközök kifizetésében.

A három izraeli bíró ítéletében elutasította a World Vision érvelését, mondván, hogy a pontos számok nem relevánsak.

„Nem kell pontos számításokat végezni, és nem is lehetséges. A jelentős összegek átutalása elegendő bizonyíték” – írták a bírák.

A bíróság ítélete szerint Halabi bűnös többek között terrorszervezetben való tagság, terrorcsoportnak való információszolgáltatás, tiltott hadgyakorlatokon való részvétel és fegyverbirtoklás vétségekben.

Halabi ügyvédje, Maher al-Hanna szerint az izraeli ügyészek többször is vádalkukat ajánlottak Halabinak, aki rendületlenül megtagadta és kitartott ártatlansága ellen.

Hanna azzal vádolta az igazságszolgáltatási rendszert, hogy megtagadta a szakképzett fordítók biztosítását, ami oda vezetett, hogy ügyfele nem tudott megfelelően válaszolni a kihallgatáson.

A döntést követő közleményben az izraeli Külügyminisztérium kijelentette: ,,A humanitárius pénzeszközök terrorista célokra történő eltérítése elítélendő cselekedet, amelyet a gázai palesztin lakosok jólétének rovására követnek el.”

„Izrael továbbra is használni fogja a rendelkezésére álló eszközöket, hogy megakadályozza az ilyen bűncselekményeket, és felelősségre vonja a Hamászt és más terrorista csoportokat azok elkövetéséért” – tette hozzá a Külügyminisztérium.

Februárban az Egyesült Államok jeruzsálemi nagykövetsége tájékoztatta Khalil al-Halabit, Mohammad apját, hogy az amerikai tisztviselők „szorosan figyelemmel kísérik” az esetet.

[popup][/popup]