Szmotrics: a szavazóimat nem érdekli, hogy homofób vagy fasiszta vagyok, a szavam számít

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli Kan közszolgálati műsorszolgáltató által hétfőn közzétett felvételen Becalel Szmotrics pénzügyminiszter (Vallásos Cionizmus) azt mondja, hogy szavazói tudnak a régóta fennálló LMBTQ-ellenes álláspontjáról, és aktívan léphet fel a meleg közösség ellen anélkül, hogy politikai bázisa csökkenne, mert szavazói fütyülnek a melegekre.

Becalel Szmotrics

Lehet, hogy szélsőjobboldali vagyok, homofób, rasszista, fasiszta, de a szavam kötelez – közli szarkasztikusan idézve ellenzői szavait – írja az ujkelet.live.

A felvételen elhangzottak szerint nem derül ki egyértelműen, hogy a beszélgetés a novemberi választások előtt vagy után történt, miközben Szmotrich vélhetően, egy őt támogató üzletembernek azt mondja – tradicionális szefárdok, szerinted őket érdeklik a melegek? Le se szarják. Azt mondják nekem, hogy ‘nekem nincs bajom velük’, szerinted érdekli őket, hogy ellenük vagyok?

Tovább folytatva, Szmotrich hangsúlyozza, hogy Vallásos Cionizmus pártjának támogatói – kiemelve köztük a jeruzsálemi Mahane Jehuda piac népszerű kereskedő szervezetének vezetőjét, sokkal jobban érdekli a palesztin konfliktussal kapcsolatos politikája, valamint az, hogy nem volt hajlandó csatlakozni a Benjamin Netanjahu által korábban felvetett koalícióhoz, amely az iszlamista Ra’am pártra támaszkodott volna, majd kijelölve határait annak, hogy meddig hajlandó elmenni a bibliai értelemben vett fellépések alkalmazásában, kijelenti: nem fogom megkövezni a melegeket, és nem fogtok arra kényszeríteni, hogy garnélarákot egyek.

Az elhangzottakkal kapcsolatban, az említett Mahane Jehuda piac kereskedői szakszervezetének vezetője Tali Friedman a héber médiában kijelentette, hogy a szakszervezet apolitikus, és elutasítva a piacot megbélyegző kijelentéseket, hozzátette, soha nem találkozott Szmotriccsal.

A felvétel közzétételére azt követően került sor, amikor a kormány – Szmotrich indítványára, a diszkriminációellenes törvények módosítását tervezi.

A koalíciós megállapodások szerint, Orit Sztrock (Vallásos Cionizmus) pártjának törvényjavaslata lehetővé teszi a vállalkozások vagy magánvállalkozások számára, hogy vallási lelkiismereti okokra hivatkozva megtagadják a szolgáltatást, amíg egy bizonyos földrajzi tartományon belül van másik hasonló szolgáltatás.

Sztrock továbbá olyan kezelésekről is beszélt, amelyekben az orvosnak valamilyen vallási kifogása lehet, mint például a nem házas nők termékenységi kezelése. Az orvosok a vallási hitükkel ellentétes kezeléseket megtagadhatnák mindaddig, amíg egy másik orvos hajlandó ugyanilyen kezelést nyújtani.

Teljes cikk

 

[popup][/popup]