Szkinhedek egy Kazinczy utcai galériában

Írta: Kettős mérce - Rovat: Hírek - lapszemle

A pénteki napon a Koby nevű alkotó tartotta kiállításmegnyitóját a Kocka nevű helyen. A rendezvényt korábban befenyegette számos szélsőjobboldali szervezet, mivel nem tetszetek nekik a kiállított tárgyak. A fenyegetést be is váltották: a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági mozgalom 10-15 kopasz fekete egyénpólóban lévő tagja zavarta meg a rendezvényt.

1911746_435346679934451_586993165_n

7 óra magasságában még nyugalom és béke honolt a Kazinczy utcai Kockában. Az emberek békésen söröztek, párok, baráti társaságok üldögéltek péntek révén a szórakozóhelyen, és előtte. Csak páran figyeltek fel arra, hogy két rendőr érdekezett a vendéglátóipari egységhez, egy alacsony kopasz, és egy idősebb szakállas úr társaságában. Bár az később se derült ki mit kerestek ott a rendőrök akkor, és miért nem jöttek később, a kopasz és a szakállas mintegy 20 perc múlva visszatért, akkor már kb 15 szkinhed társaságban akiknek vezetőjével már találkozott korábban a cikk szerzője. Ő vezette csaknem egy évvel ezelőtt azokat a focihuligánokat akik az ELTE BTK-n tartott egyetemfoglalást próbálták megzavarni.

A kopasz urak betértek a kocsmába és egyenesen a legfelső szintre mentek, ahol egy zárva lévő ajtó állta útjukat. Ott felsorakoztak majd levonultak a kocsma részbe, és hangosan követelték, a kiállítását tartó Koby álljon elébük. Miután ez többszöri felszólításra se történt meg, liberálisoztak egyet, majd közölték figyelmeztetést hagynak itt a hazug liberálisoknak, és szórólapokat szórtak szét a helyen, kimasíroztak. A kamerásuk még hosszan vette ahogy a kocsma közönsége szedi össze a szórólapokat.

A nyomásgyakorlásnak vannak bevett, demokratikus eszközei, ilyen a bojkott, ilyen a petíció írás, ami ebben az ügyben előző körben már sikeres is volt, hiszen a Tisza cipő végül nem árusította a Koby nevű alkotó termékeit.
Lehet röhögni a szélsőjobbos bandán – mi is ezt tettünk később pár sör elfogyasztása mellett – de igazából nem érdemes. Ezek az emberek azért mentek oda, hogy fenyegessenek, hogy félelmet keltsenek, hogy megalázzanak más embereket csak azért, mert más az ízlésük, mert más jön be nekik, most speciel a képzőművészetben.

Ezek a szkinhedek azért mentek tegnap a Kockába, hogy demonstrálják, aki nem úgy gondolkozik mint ők, azokat – ha lenne erejük – eltipornák. Nekik ez a gondolatviláguk.

A hely egyik tulaja abban a pillanatban hívta ki a rendőrséget, amikor a fent leírt urak beléptek az épületbe. Mi körülbelül egy órával később jöttünk el a helyről. A rendőrség még nem érkezett ki.

Ui: Az eseményt végrehajtó Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Jobbik szövetségese. Ebben a parlamenti ciklusban ők delegálták képviselőnek Zagyva György Gyulát a jobbik frakciójába. Az eseményt a honlapján először meghirdető Betyársereg saját állítása szerint a Jobbik rendezvényeinek védelmét látja el. Facebook oldalukon az elmúlt napokban több poszt is kikerült, ahol tagjaik Vona Gáborral fényképezkednek. Reméljük a Jobbik ha ahogy hirdetik valóban nem szélsőséges párt, elhatárolódik a tegnap történtektől, és tovább nem tart fenn kapcsolatot ilyen szervezetekkel. Mindenkinek ez lenne a jobb. Gaudi-Nagy Tamás a Jobbik képviselője pedig ezt írta tegnap az ügyről az Alfahíren a Jobbik internetes portálján: Bízom benne, hogy lesznek olyanok, akik az ellenállás jogát erre a helyzetre is megfelelő módon fogják alkalmazni.

[popup][/popup]