Szinte biztos, hogy terrortámadások lesznek Európában

Írta: 444.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

London metró merénylet

A 2005 július 7-i terrortámadásban megsérült londoni metrószerelvény

Komor hangulatban készülnek luxemburgi csúcstalálkozójukra az EU-tagállamok belügyminiszterei. Az előkészületeket ismerő uniós tisztviselők szerint

szinte elkerülhetetlennek látszik egy nagyobb dzsihádista terrorakció.

Ezzel szerintük a belügyminiszterek is tisztában vannak és rettegnek is tőle. “A rendőrségek nem tudják, hogyan kezeljék a helyzetet. Attól tartanak, hogy kezelhetetlen is. És hogy már el is késtek a cselekvéssel” – mondta egy vezető európai tisztviselő egy háttérbeszélgetésen, amelyen hat nagy európai újság vett részt.

Bár az Irak és Szíria egy részét megszálló és saját államot kikiáltó IS még nem képes olyan nagyszabású, látványos terrorakciókra, amilyenekre az al-Kaida, ez nem jelenti azt, hogy Európára ne lennének veszélyesek.

Májusban például egy Szíriából hazatérő dzsihádista három embert ölt meg a brüsszeli Zsidó Múzeumnál. És a cikkben példaként említett bostoni bombamerénylet sem igényel összetett szervezést.

A terror egyszerű műfaj

Európa pedig azért van most veszélyben, mert Szíriában többezer uniós polgár harcol a dzsihádistákkal. Hogy pontosan mennyi, arról csak nagyvonalú becslések vannak – az európai terrorelhárítások nem készültek fel a helyzetre, így országonként változó, hogy mennyire megbízható a nyilvántartás. Az biztos, hogy Nagy-Britanniából és Franciaországból több százan csatlakoztak az IS-hez, ahogy rengeteg – a népesség arányában a legtöbb – belga is.

A francia hatóságok szerint 555-932 francia harcolhat Szíriában és Irakban, közülük már 118-an visszatértek. Becsléseik szerint a hazatérők tizede lehet terrorista.

Vagyis, ha háromezer uniós polgár csatlakozott az IS-hez, és hazatértük után a tizedük lesz terrorista

az azt jelenti, hogy 300 dzsihádista terrorista robbantgathat és lövöldözhet a schengeni határok miatt szabadon bejárható EU bármelyik pontján.

Hogy ez mekkora veszélyt jelent? A szeptember 11-i támadások után úgy becsülték, hogy száz európai tagja lehet az al-Kaidának. És már azt is hatalmas veszélynek tartották.

Gyorsan lépni kell

Az európaiakat az amerikai kollégáik is nyomasztják. Ők leginkább amiatt aggódnak, hogy brit és francia útleveleikkel a terroristák vízummentesen léphetnek be az Egyesült Államokba. Épp ezért összehangolt lépéseket követelnek. Az EU is ezen dolgozik, de az együttműködést nehezíti, hogy nemcsak tagállamok között, de tagállamokon belül a különböző rendfenntartó szervek között is nagy az intézményi rivalizálás.

Az a javaslat például, hogy EU-szerte rögzítsék minden, repülővel utazó adatait, amiket aztán 15 paraméter alapján szűrjenek a gyanús alakok azonosítása érdekében, könnyen elbukhat a személyi szabadságra és a magánszféra szentségére az amerikai törvényhozóknál érzékenyebb Európai Parlamentben, vagy Németország ellenállásán.

Németország ehelyett inkább újra szigorítanák a belső határok ellenőrzését. Ezt viszont mások azért ellenzik, mert nagy sorokat okozhatna a reptereken.

A pesszimisták szerint meg akármit is tesznek, már rég késő. A terroristák már hazatértek, és bármikor lecsaphatnak.

A teljes cikk itt olvasható.

 

[popup][/popup]