Színházi darab Herzl Tivadarról

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Herzl címmel tart ősbemutatót november 24-én a Spinoza Ház Makranczi Zalán, Gyabronka József és Hajdú László szereplésével.

A színház ajánlója a darab elé:

Herzl – ősbemutató 2014.november 24-én
“Ha akarjátok, nem álom!”

Hogy ki volt Herzl Tivadar, azt még csak sejtjük, de Max Nordauról már fogalmunk sincs. Mindketten Pesten,  a Spinoza Színház közelében születtek, ugyanabba az általános és középiskolába, ugyanabba a zsinagógába jártak, ugyanabban a pesti zsidó körben mozogtak. Sőt! Ugyanannak  a bécsi újságnak dolgoztak, mégsem ismerték egymást.  Csak Párizsban találkoztak, s attól kezdve mindketten  Izrael állam létrejöttéért küzdöttek.

Herzl mintegy 120 évvel ezelőtt álmodta meg Izrael állam létrehozását, ami akkor oly lehetetlennek tűnt, mintha ma a Holdon kívánnánk telket vásárolni. A színműíró Herzl eljutott a német császárig, török szultánig, a pápához és a világ vezető politikusaihoz. Mi lehetett a titka, hogy az ismeretlen újságírót mindenki fogadta? S a zsidóságnak vajon miért nem tetszett Herzl terve? Az akkori Palesztinán kívül melyik tíz ország jött még szóba, mint a zsidók otthona? Miért lett ’hazaáruló’ Herzl és miért követtek el Nordau ellen merényletet?

Herzl SpinozaÍrta: Ann Silberberg és Forgách András

Szereplők:
Herzl Tivadar – Makranczi Zalán
Max Nordau – Gyabronka József
Pincér – Hajdú László

Jelmez: Veréb Dia
Rendező: Czeizel Gábor
Producer: Sándor Anna

[popup][/popup]