Szingapúr nagykövetséget nyit Izraelben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Szingapúr hétfőn bejelentette, hogy nagykövetséget kíván nyitni Izraelben. Bár a két ország közötti kapcsolatok 1965-ig nyúlnak vissza, ez az első alkalom, hogy Szingapúr ilyen lépésre szánja magát.

Dr. Vivian Balakrishnan tette a bejelentést, amikor találkozott izraeli kollégájával, Jáir Lapiddal.

A bejelentést Szingapúr külügyminisztere, Dr. Vivian Balakrishnan tette, amikor találkozott izraeli kollégájával, Jáir Lapiddal.

Szingapúr és Izrael évtizedek óta jó baráti kapcsolatokat ápol, ami a nyilvánosság előtt eddig nem igazán mutatkozott meg. Ez politikai érzékenységből fakad, mivel Szingapúr két szomszédja Malajzia és Indonézia – két nagy muszlim ország. Emellett Szingapúrban is van muszlim kisebbség.

Az országok közötti kapcsolatok jelentős része a hírszerzési és biztonsági együttműködésre koncentrálódik. Az évek során Szingapúr számos fegyverrendszert vásárolt Izraeltől. Néhány hónappal ezelőtt Beni Gantz védelmi miniszter titokban Szingapúrba látogatott, míg Aviv Kochavi vezérkari főnök múlt hónapban járt az országban.

„Üdvözlöm a szingapúri kormány azon döntését, hogy a kapcsolatok létesítése óta először nagykövetséget nyit Izraelben” – mondta Lapid. ,,Ez újabb bizonyítéka az országok közötti jó és különleges kapcsolatoknak.”

Ezzel egy időben Orit Farkash HaCohen innovációs miniszter a nap folyamán együttműködési megállapodást írt alá Szingapúrral a mesterséges intelligencia területén, mely ,, a maga nemében az első”(Ujkelet.live)

[popup][/popup]