Színes társaság ünnepelte idén is a szédert David Pressman amerikai nagykövetnél

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Ismét színes társaságot ültetett széderasztalhoz David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete.

Széder az amerikai nagykövet rezidenciáján. A képen középen David Pressman, tőle balra Schmidt Mária, jobbra Iványi Gábor

“Tegnap egy rendkívüli Széder-estet töltöttünk együtt különböző vallású, politikai nézőpontú és eltérő háttérrel rendelkező magyar vendégeimmel. Tartalmas beszélgetést folytattunk rabszolgaságról és szabadságról – és arról, hogy a Pészah tanításai mit jelentenek Magyarország „háború, migráció & gender” témájú politikája számára” – írta a facebookon David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete.

Tavalyi szédere azzal váltott ki vitát, hogy Heisler András, akkori Mazsihisz elnök mellett Gyöngyösi Márton is részt vett rajta, aki 2012-ben, az akkor még szélsőjobboldali Jobbik képviselőjeként olyan súlyosan antiszemita beszédet tartott a parlamentben, hogy a Fidesz és az ellenzék egységesen tiltakozott ellene.

Idén is színes társaságot verbuvált össze Pressman nagykövet. Mások mellett Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója és az Orbán-rendszer egyik főideológusa, és Iványi Gábor, az Orbán rendszer által mostohán kezelt Magyar Evangéliumi Testvérközösség vezetője is részt vett az eseményen, de helyet kapott az asztalnál mások mellett Vig Dávid, az Amnesty igazgatója is – emlékeztet a Telex.hu.

A nagykövetség közleménye az eseményről:

“Az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, David Pressman április 23-án, kedden Széder-estet tartott a rezidenciáján, ahol egy beszélgetés keretében különböző vallásokat, politikai nézeteket és hátteret képviselő embereket látott vendégül.  A nagyköveti Széderen a rabszolgaságból a szabadságba vezető út hagyományos történetét idézték fel. A beszélgetés kifejezetten arra összpontosított, hogy a történet hogyan kapcsolódik három olyan témához, amelyek a magyar kormány politikai programjának középpontjában állnak: “migráció, gender, háború.”  

A nagykövet kiemelte a különböző nézőpontokat képviselő személyek közötti nyílt párbeszéd fontosságát, és megjegyezte, hogy az est folyamán élénk beszélgetés zajlott különböző vallásokat és politikai nézeteket képviselő, különböző hátterű emberek közt, beleértve egy magyar holokauszt-túlélőt is. David Pressman elmondta: “A családomban a Pészah ünnepén tartott Széder-est mindig az élénk viták és beszélgetések helyszíne volt.  A határozott nézetekkel rendelkezőknek, különösen azoknak, akik nem értenek egyet egymással, több időt kellene egymás társaságában tölteniük, nem pedig kevesebbet.  Azok a beszélgetések, amelyeket a sajátunktól eltérő véleményű emberekkel folytatunk toleranciát szülnek, elősegítik a különbözőségek tiszteletét, és megerősítik demokráciáinkat.”  

A Széder egyik vendége elmondta: “Általában úgy tekintünk a vitákra, mint amiket meg kell nyernünk. A zsidó hagyomány azonban azt tanítja, hogy a vita valójában lehetőség arra, hogy megküzdjünk saját nézőpontjainkkal, jobban megértsük másokét, és így megtaláljuk a közös hangot.”   

David Pressman kiemelte: “A ma esti lenyűgöző széder-esti beszélgetés alkalmat adott a közös vitára és arra, hogy megvitassuk a Pészah történetét és annak politikai relevanciáját, amelyek gyakran megosztanak minket.  Megtiszteltetés volt egy sokszínű, szenvedélyes, egyedi hangú csoportot vendégül látni egy széderasztal körül” – zárul a közlemény.

[popup][/popup]