Szijjártó méltatta, Hadházy szégyenletesnek nevezte a fejlődő magyar-iráni üzleti kapcsolatokat

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Nem nevezhető szokványosnak, hogy egy iráni miniszter az Európai Unió egyik tagállamába látogat, mint az történt Magyarországon, azonban a nehéz körülmények közepette is fenn kell tartani a kommunikációs csatornákat – szögezte le a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön.

MTI fotó

A tárcavezető a budapesti magyar-iráni üzleti fórumon kiemelte: „mi, magyarok mindig azt vallottuk, hogy a nehéz körülmények közepette a legnagyobb kincs a kapcsolatban maradás és a kommunikációs csatornák fenntartása”. „Nem nagyon van olyan nehéz kérdés, amit párbeszéd nélkül meg lehetne oldani, párbeszéddel legalább van rá sansz” – tette hozzá.

Szijjártó Péter beszédében emlékeztetett rá, hogy a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború miatt az elmúlt három évben kétszer is teljesen a feje tetejére állt a világgazdaság nem gazdasági okok miatt. Rámutatott, hogy a szomszédban zajló fegyveres konfliktus hazánk biztonságát fizikai, gazdasági és energiaellátási szempontból is veszélyezteti,a kormány azonban mindhárom tekintetben garantálja az itt élők és dolgozók biztonságát. „Európai összevetésben egyedülálló az a politikai stabilitás, ami itt van Magyarországon (.) Ez jelenti azt a kapacitást és képességet hazánk számára, hogy a biztonságot mind fizikai, mind gazdasági, mind energiaellátási szempontból fenn tudjuk tartani” – fogalmazott.

A miniszter ezt követően arról számolt be, hogy „hiába csapkodnak körülöttünk a villámok, hiába van súlyos gazdasági válság Európában, bizonyos fontos céljainkat mi így sem vagyunk hajlandók feladni”. Erre példaként hozta fel a teljes foglalkoztatottság, illetve a legalacsonyabb európai adók megőrzését. Aláhúzta: jó külgazdasági teljesítményre van szükség ahhoz, hogy hazánk kimaradjon a recesszióból, és ezért a kormány készen áll a magyar-iráni kereskedelmi kapcsolat továbbfejlesztésére, aminek szerinte sem politikai, sem jogi akadálya nincs.

„Ebben a nehéz helyzetben józan észre és pragmatikus hozzáállásra van szükség, s ezt alkalmazzuk a magyar-iráni gazdasági együttműködés fejlesztése során és érdekében is” – jelentette ki. Mint közölte, az üzleti fórum keretében 55 kétoldalú vállalatközi találkozót sikerült lebonyolítani, ami jó eredménynek számít.

Tavaly 45 százalékkal, idén eddig 55 százalékkal bővült a kétoldalú kereskedelem, és az együttműködés több területen komoly hagyományokkal bír, így az agrárkutatást, a mezőgazdasági és élelmiszeripari technológiákat, az egészségipart illetően is – tájékoztatott.Végül pedig hozzátette, hogy a fejlett magyar vízgazdálkodási és egyéb technológiákat nagy érdeklődéssel várják Iránban, ahogy nő a kereslet a magyar orvosi eszközök iránt is. (MTI)

*

Hadházy Ákos, független parlamenti képviselő facebook oldalán viszont ezt írta:

„Ami miatt ez az egész durva és szégyenletes:

– Iránban csak az utóbbi hetekben több száz embert öltek meg, akik amiatt lázadtak, mert egy “iszlám törvényeket megsértő” diáklányt agyonvertek a rendőrök.

– Irán drónokat ad el az oroszoknak, amivel utóbbiak az ukrán civil lakosságot terrorizálják és az áramellátásukat támadják. A drónokban nyugati alkatrészeket is találtak az ukránok – könnyen lehet, hogy ezeket ilyen konferenciákon vásárolják.

– Irán komoly nyugati embargó alatt áll, leginkább az atomfegyver előállítását célzó programja miatt.”

Címkék:Iráni magyar kapcsolatok, Szíjjártó Péter

[popup][/popup]