Szijjártó az EU gázai nyilatkozatáról: „Elfogult, kiegyensúlyozatlan, nem veszik figyelembe Izrael biztonságát”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Kedden közös nyilatkozatot fogadtak el az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei az izraeli eseményekkel kapcsolatosan, amelyben a zsidó államot és a palesztin felet egyaránt felszólították az erőszak azonnali felszámolására. A nyilatkozatot a 27 tagállamból egyedül Magyarország nem támogatta.

Szíjjártó Péter

Az Európai Unió tűzszünetre és az erőszak azonnali felszámolására szólít fel az izraeliek és a palesztinok között – írja a hetek.hu –, illetve a humanitárius hozzáférés biztosítását kéri a Gázai övezetben – jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben, az EU-tagországok külügyminisztereinek rendkívüli, videokapcsolaton keresztül tartott tanácskozását követően kedden.

Josep Borrell kijelentette: a tűzszünet esetében nemcsak egyetértés, hanem teljes körű végrehajtás szükséges.

“Tudja, nekem egy általános problémám van az Európai Unió Izraellel kapcsolatos nyilatkozataival. Általában eléggé elfogultak, meglehetősen kiegyensúlyozatlanok, nem veszik figyelembe Izrael államának és az izraeli emberek biztonságának kérdését. Azt sem veszik figyelembe, hogy Izrael milyen erőfeszítéseket tett, és milyen pozitív fejleményeket ért el a békés és stabil Közel-Kelet megteremtése érdekében. Általában rendkívül egyoldalúan közelítik meg ezt a témát. Ezek a nyilatkozatok nem segítenek. Különösen a mostani rendkívül feszült helyzetben nem segítenek. Szerintem egy átgondolt, kiegyensúlyozott, higgadt megközelítésre lenne szükség, nem pedig politikai pamfletre és egy ideológiailag elfogult nyilatkozatra.”

Teljes cikk

[popup][/popup]