Szijjártó a Rumbach zsinagógában

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Kedd reggel Heisler András Mazsihisz elnök hivatalos látogatáson fogadta Szijjártó Péter külügyminisztert az átadás előtt álló Rumbach utcai zsinagógában.

A kép baloldalán Kiss Henriett, a Rumbach – Együttélés Háza vezetője, középen Szijjártó Péter, jobbra Heisler András (Fotók: Szentgyörgyi Ákos, Mazsihisz)

A politikust Kiss Henriett, a ház igazgatónője és Deutsch Péter rabbi kalauzolta körbe.

A Mazsihisz MTI-vel megosztott közleménye szerint a látogatást követő zárt körű megbeszélésen Heisler András köszönetét fejezte ki a magyar-izraeli kapcsolatok példás alakulása miatt, majd rövid áttekintést adott a magyarországi zsidó közösség helyzetéről és a közeljövő terveiről.

“Ennek kapcsán a Mazsihisz elnöke kiemelte mindazon területeket, ahol közös sikerek szem előtt tartásával fejleszteni lehetne a magyar kormány és a Mazsihisz kapcsolatait” – írták.

A külügyminiszter Puskás Öcsi fényképével ellátott labdával kedveskedett a vendéglátónak

A tárgyaláson szó esett a nemzetközi zsidó szervezetekkel folytatott konstruktív párbeszédről is.

E kapcsolatok fontosságát jelzi, hogy a megbeszélésen részt vett Ligeti András, a Zsidó Világkongresszus Európai Ügyekért Felelős Koordinátora, valamint Büchler András, a Mazsihisz vezetőségi tagja, a nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó elnöki tanácsadó is – fűzték hozzá.

A Mazsihisz elnöke és a külügyminiszter Ligeti András, a Zsidó Világkongresszus európai ügyekért felelős koordinátora és Büchler András Mazsihisz vezetőségi tag társaságában.

A közleményben kitértek arra, hogy a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga teljes körű műemléki rekonstrukciója – a Miniszterelnökség és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által biztosított állami forrásból – mintegy 3,2 milliárd forintból valósul meg.

A beruházás befejezése idén várható.

Címkék:Rumbach utcai zsinagóga, Szíjjártó Péter

[popup][/popup]