Szexualitás, meztelenség és zsidóság: A bécsi zsidó múzeum merész kiállítása

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az új tárlat vitákra adhat okot. Benyamin Reich fotóján két hívő zsidó fiatalember látható egyetlen közös taleszbe burkolózva. A fényképész egy másik alkotása meztelen nőt ábrázol imakendőben.

A kiállított képek egyike két vallásos zsidó férfit ábrázol csupán imakendőbe burkolózva (Fotó: Benyamin Reich)

A kiállítás címe: Love Me Kosher: Love and Sexuality in Judaism. (Szeress kóser módon: szerelem és szexualitás a zsidóságban). Azt mutatja be, hogy kezeli mindezt a zsidóság két alapműve, a Tóra és a Talmud, hasonlóképpen bemutatják a zsidó esküvői szertartásokat. További témák: Bécs, a szexológia központja az 1900-as években; „Dr. Ruth” Westheimer; korabeli elmélkedések a társas kapcsolatokról a modern judaizmus szemszögéből; valamint leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű problémák.

“A mennyei szex, a szerelem és a nemiség a judaizmus fontos elemei” – áll a tárlat honlapján.

A kiállítás vitákra adhat okot. Miközben bemutatja a tradicionális zsidó források esküvőre, házasságra vonatkozó forrásait, kellékeit, modern problémákat és közelítéseket is boncolgat. Benyamin Reich fotóján két hívő zsidó fiatalember látható egyetlen közös taleszbe burkolózva. A fényképész másik alkotása meztelen nőt ábrázol imakendőben.

„A bécsi ortodox zsidó közösség a szexuális másságra többnyire kiközösítéssel válaszolt” – írják a kiállítás kurátorai.

A kiállítás ötlete Danielle Spera múzeumigazgatótól és kurátortól származik. „Fontos volt, hogy bemutassuk a judaizmus általi pozitív megközelítést, amely a szexet isteni ajándéknak és szent kötelességnek tekintette” – mondja Spera.

Daniela Pscheiden, egy másik kurátor mondja: „Igyekeztünk érzékenységet tanúsítani, és az élet realitásait figyelembe venni. Az első napokban a média és a látogatók részéről a tárlat kedvező fogadtatásban részesültünk.”

Abby Stein, 2017 (Fotó: Benyamin Reich). A képen az ortodox családból származó transzgender aktivista

Pscheiden a bécsi zsidó homoszexuális élet bemutatásának a „One Hundred Percent Unkosher? Jewish and Queer “ (Száz százalékig tréfli? Zsidó és Queer) címet adta. A zsidóság alapjában véve tiltja a homoszexualitást. A Tórában áll: „Férfiúval ne hálj úgy, mint, amint asszonnyal hálnak; útálatosság az” (Léviták 18:22). Vita van a nők homoszexualitása körül, ami nem szerepel a Tórában, sem a rabbinikus irodalomban.

A kurátorok magyarázzák: „Az ortodox zsidósággal szemben a konzervatív és reform közösségek nyitottabbak. A bécsi Or Chadasch közösség befogadta az azonos nemű párokat. Ezzel szemben az ortodox zsidók elutasítóan viselkednek.

A Szexualitás és a Holokauszt is a kiállítás fókuszpontját képezi. Julia Windegger kurátor említi, miért volt fontos ez az érzékeny téma.

“Tom Juncker kollégánk volt a téma szószólója. A Soá a bécsi zsidó közösség történelmének része, így hát természetes a választás.”

Másik részleg címe „Bécs mint a modern szexológia központja a 19. század végén”. Végtére is Sigmund Freud révén itt született a pszichoanalízis. Leo Schidrowitz osztrák zsidó alapította a szexológiai intézetet.

A kiállítás június 22-től november 13-ig tekinthető meg a bécsi zsidó múzeumban.

A Jerusalem Post cikke nyomán Bassa László

[popup][/popup]