Szervezkednek a hétvégére a magyarországi neonácik

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Vér és Becsület magyar neonáci szervezet tagjai idén is szervezkednek annak érdekében, hogy „megemlékezzenek” a kitörés napjáról, amit ők a „becsület napjának” neveznek. Az eseményt „eltérő és titkos” helyszíneken rendezik valahol „Magyarország területén” február 9-10-én, azaz ezen a héten pénteken és szombaton. Az igazából becstelen rendezvényre hazai neonácikon kívül külföldieket is várnak. 

A Vér és becsület neonáci szervezet egy korábbi megmozdulása

A posztfasiszták, neonácik és újnyilasok minden év februárjában „megünneplik”, hogy 1945 februárjában a náci birodalom katonái és magyar szövetségeseik Budáról megpróbáltak kitörni a Vörös Hadsereg ostromgyűrűjéből – írja a mazsihisz.hu.

Az idei „ünneplésről” a Vér és Becsület honlapján az olvasható: „A Becsület Napja, vagyis a Day of Honor 2024-ben is megrendezésre kerül. Az esemény két napos, koncertekkel egybekötött megemlékezés lesz, melyek eltérő és titkos helyszínen lesz lebonyolítva valahol Magyarország területén belül”.

A közölt információk szerint összesen kilenc együttes lép fel a rendezvényeken, amiből arra lehet következtetni, hogy olyannyira azért nem tudnak elrejtőzni, a rendvédelmi szervek pedig remélhetőleg eredményes nyomozati munkát végeznek majd.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) 2024-ben két, a „becsület napjához” kötődő gyűlést betiltott, míg a rendőrség tudomásul vett három antifasiszta demonstrációt.

[popup][/popup]