Szeretni bolondulásig! – november 15-én a Bálint Házban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Zsidó Tanulás Világnapja [Global Day of Jewish Learning] a Bálint Házban

A Zsidó Tanulás Világnapja idén hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Bálint Házban. A rendezvény egyre bővülő programválasztékkal és izgalmas beszélgetésekkel várja a látogatókat.

A nemzetközi Global Day of Jewish Learning idei témája, a szerelem, örök, nem lehet róla eleget beszélni.

Részletes programzsido tanulas vilagnapja 2015

16:00 – 16:45 Darvas István rabbi, Mérges-kígyó az ajtó mögött címmel a zsidó vallás szemszögéből vizsgálja meg a témát.

16:45 – 17:00 szünet

17:00-18:15 TEDJEW 2×30 percben
Kelemen Kata reform rabbi: JÚDA-izmus – Buja testiséget, vagy tiszta szellemiséget örököltünk névadó ősapánktól?
Szabó Miklós kulturális antropológus: Hogyan szeretünk? Szerelem és szexualitás különböző kultúrákban

18:15 – 18:30 szünet

18:30 – 19:15 Ungvári Tamás előadása a Hamis vád: Az érzéki zsidó – egy antiszemita sztereotípia
Az antiszemita sztereotípiák közül kiemelkedő helyet foglal el a zsidóság érzékiségéről alkotott tévképzet. A karikatúrákban is vastag, húsos ajakkal ábrázolt zsidó éppúgy e hamis vádak egyike, mint a keresztény szüzek vérén táplálkozó Mózes-hitű. A kielégíthetetlen nő ugyancsak ennek a képzeletvilágnak a terméke. Ungvári professzor a szakirodalomból azokat a forrásokat is felvillantja, amelyek az egész zsidóságnak, mint a női princípium megtestesítésének legendáját fogalmazták meg.

19:15 – 19:30 szünet

19:30 – 21:00 Megtudhatjuk, hogy látja a szerelmet, a vágyat, a megcsalást Karafiáth Orsolya író, Polnauer Flóra kántor és Szántó T. Gábor író, a kerekasztal-beszélgetést moderálja: Lugosi Viktória újságíró.

 

A belépés díjtalan, a rendezvény Facebook-eseménye itt.

 

Mi az a Zsidó Tanulás Világnapja [Global Day of Jewish Learning]?

Adin Steinsaltz rabbi, 2010. november 7-re fejezte be hatalmas munkáját. Elkészült a Talmud fordításával és az ehhez kapcsolódó magyarázatokkal. Munkája egyben a küldetése is, hogy a zsidó emberek visszatérjenek a talmudi szövegek tanulásához. Azóta évről évre a zsidó közösségek mindenhol a Földön csatlakoznak a Global Day of Jewish Learning eseményhez.

 

[popup][/popup]