Szenvedés, házasság, kiállítás, viszonyok

Írta: Gimes Katalin - Rovat: Hírek - lapszemle

„Zenés játék” Frida Kahlóról

Frida2

Forrás: spinozahaz.hu

Az évek során kultikus helyszínné vált, Dob utcai Spinoza színpadán mutatták be a Frida Kahlóról szóló darabot „zenés játék” műfaji megjelöléssel. Nehéz eldönteni, hogy a mexikói festőművésznő az eredeti látásmódú képeivel, köztük számos önarcképpel, vagy mindenkit felkavaró, megrázó tragikus életével, elképzelhetetlenül sok testi szenvedésével, illetve férjéhez, az ugyancsak festő Diego Riverához fűződő bonyolult, ambivalens kapcsolata miatt lett-e világhírű. Feltehetőleg mindháromnak szerepe volt ebben.

Frida apai ágon magyar zsidó (aradi) származású volt, anyai részről mexikói és indián vér is csörgedezett az ereiben. Ha nem éri olyan súlyos baleset, mely hosszú időre ágyhoz köti, talán nem is lesz belőle festőművész. Történetét sokan feldolgozták, a leghíresebb az életéről készült 2002-es film Salma Hayek főszereplésével.

És most itt a darab a Spinozában. A festőnő életéről sok újat nem tudunk meg belőle, a kétszereplős zenés játék mégis ad nóvumot. Mindjárt a főszereplők kiválasztása. Nem színészek, hanem operaénekesek adják elő, persze kiváló hanggal, ugyanakkor megcsillantva színészi tehetségüket is. Fridát Herczenik Anna énekli/játssza, míg Diegót az orvosból lett magánénekes, Hábetler András – mindketten kiválóan. Merész választás volt a vékonyka, esendő, fájdalmakkal küszködő Frida szerepét a telt, láthatóan kicsattanó egészségnek örvendő Herczenik Annára bízni, de telitalálatnak bizonyult: az énekesnő hitelesen jeleníti meg a tragikus sorsú festőnőt. Ugyanígy remek Hábetler András a kövér, nem túl vonzó, csapodár, de valahogy mégis ellenállhatatlan Diego szerepében. Csupán a testtartásával képes valódi testsúlyához 10-20 kilót hozzátenni – ez a színészi tehetség.

Az alig több mint egyórás előadásban – hol énekelve, hol prózában – tömören feltárulnak előttünk az ötven évet sem élt különös művésznő sikerei, kiállításai, amerikai tartózkodása, kapcsolatai, többek között Trockijjal, fájdalmai, szenvedései és házassága. Ez utóbbi amolyan se veled, se nélküled viszony volt, amit az is jelez, hogy egyszer elváltak, majd másfél évvel később újra összeházasodtak.

A darabot – komoly empátiáról téve tanúságot – Czeizel Gábor rendezte.

A szövegkönyvet és a dalszövegeket Ann Silberberg jegyzi.

 

Címkék:Frida Kahlo, Spinoza ház

[popup][/popup]