Szentmihályi Szabót visszaléptették

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Szentmihályi Szabó Péter arról tájékoztatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium vezetőségét, hogy semmilyen nagyköveti posztot nem kíván betölteni – közölte a tárca pénteken.

Szentmihályi Szabó Péter

Szentmihályi Szabó Péter (fotó: euronews)

Közleményükben azt írták, hogy a minisztérium szeptember közepéig fogja kiküldeni a hivatalosan is kinevezett új nagyköveteket, akiknek a személye természetesen nyilvános lesz.

A Corriere della Sera olasz konzervatív napilap pénteki beszámolója szerint az amerikai Anti-Defamation League (ADL) az olasz külügyminiszterhez fordulva fejezte ki rosszallását amiatt, hogy a magyar kormány Szentmihályi Szabó Pétert jelölte római nagykövetnek.

Abraham H. Foxman, a New York-i székhelyű amerikai zsidó érdekképviseleti szervezet elnöke Federica Mogherini olasz külügyminiszternek írt levelében azt szorgalmazta, hogy Róma ne fogadja el Szentmihályi Szabó Péter akkreditációját. Az ADL (Rágalmazásellenes Liga) ugyanezt sürgette Giorgio Napolitano olasz államfőnél is abban a reményben, hogy Olaszország „arra bátorítja a magyar kormányt, hogy megfelelőbb képviselőt találjon a gyűlölet embere helyett”. Az „Ismert antiszemita” című cikk megjegyezte, hogy egyelőre semmilyen magyar akkreditációs kérelem nem érkezett az olasz külügyminisztériumba.

Szentmihályi Szabó Péter jelöléséről szól a Corriere della Sera első oldalán megjelent vezércikk is „Intolerancia és antiszemitizmus. Az előítélet ősi mérge” címmel. Az Európában előforduló antiszemita megnyilvánulásokról írva Pierluigi Battista, a Corriere della Sera volt főszerkesztő helyettese arra szólította fel az olasz hatóságokat, hogy „vegyék komolyan az Anti Defamation League szívből jövő felhívását és csatlakozzanak a tiltakozáshoz egy olyan nagykövettel szemben, aki a zsidókat „a Sátán ügynökeinek” nevezte volna.

 

[popup][/popup]