Szemtől szembe buziztak, de érdemes próbálkozni

Írta: Szurovecz Illés, abcug.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Át mernéd ölelni a szerelmed egy buszon? Meghívnád egy családi buliba? És ha azonos neműek lennétek? Igaz, hogy a roma nők csak azért szülnek több gyereket, hogy több segélyt kapjanak? Zsidó, cigány, meleg szervezetek munkatársai járják a középiskolákat, hogy a gyerekek szabadon kérdezhessenek a kisebbségekről.

érzékenyító nap

Zoli és Kata a “Melegség és megismerés” iskolai program keretében tart foglalkozást a budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumban (fotó: Szurovecz Illés)

A budaörsi Illyés Gyula Gimnázium érzékenyítő napján nincsenek tabuk. Ilyenkor kisebbségi csoportok tagjai jönnek az iskolákba, akiktől a gyerekek bármit megkérdezhetnek. Megnéztük, hogyan találkoznak a budai elitgimnazisták a melegekkel és a romákkal.

Húszévesen kerültem a főiskolára, ahol az előadóban egyszer csak leült mellém Roland. Beszélgetni kezdtünk, és kiderült, hogy közel lakunk egymáshoz, úgyhogy onnantól kezdve mindig együtt vonatoztunk. Egy ideig azt hittem, csak barátok vagyunk, és nem vettem észre, hogy valójában belészerettem.

Zoli harminckét éves, és több mint tíz éve vállaltan meleg. Most a budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumban meséli a történetét egy csapat tizedikesnek, akik érzékenyítő napon vesznek részt. „Sokat gondolkoztam, hogyan kéne elmondanom az édesanyámnak, de ő egy elég spontán ember, úgyhogy ezt is hamar lerendezte. Egyszer éppen mentem be a szobámba, amikor utánam szólt, hogy mindig tudta, hogy meleg vagyok. Lefagytam, mint a Windows. Csak azt kérdezte: miért vártam ezzel huszonöt évet”. Zolit elkísérte a harmincnyolc éves Kata is, aki négy éve vallotta be először, hogy leszbikus.

2011 tavaszán egyszer csak rákérdezett az egyik ismerősöm, hogy elképzelhetőnek tartom-e, hogy a nőkhöz vonzódom. Nem az volt a meglepő, hogy igennel válaszoltam, hanem hogy milyen magabiztosan. Úgy látszik, csak erre a kérdésre volt szükségem. Aztán rögtön a Háttér Társaság aktivistája lettem, és nemsokára a Pride-on találtam magam egy kamion tetején, ahol egy jobbikos sálba öltözött ismerősöm táncolt mellettem. Persze hamar megtalálták a fotósok, így másnap én is fent voltam az egyik híroldalon. Elég furcsa volt viszontlátni magam, minden nagyon gyorsan történt.

Zolin és Katán kívül zsidó, roma, hajléktalan, fogyatékos és menekült szervezetek is küldtek képviselőket az iskolába, hogy a gyerekek testközelből találkozhassanak velük. Minden osztály egy-egy kisebbségi csoporttal ismerkedhetett meg, az Illyésben rendszeresen szerveznek ilyen napokat, az érettségi idejére szinte minden csoportra sor kerül.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]