Szélsőjobboldali zsidók akadályozták a konzervatív mozgalom imáját a Siratófalnál

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Szélsőjobboldali ortodox zsidók százai, főleg tizenévesek, törtek be a Siratófal egalitárius imákhoz fenntartott részlegre szombaton, megzavarva a konzervatív mozgalom által Tisa Beáv előestéjén tartott megilla-olvasást.

Forrás: Twitter screenshot

Az első és a második szentély pusztulását gyászoló tisa beávi 25 órás böjtnap szombat este vette kezdetét.

Az ujkelet.live tudósít arról, hogy míg a konzervatív csoport női tagja fennhagon olvasott a Siralmak könyvéből, ahogy az Tisa Beáv – az ókori zsidó templomok pusztulását jelző böjt napján – előestéjén szokás, a fiatal ortodox férfiak és nők megpróbálták ezt kiáltásokkal és szitkokkal elfojtani.

A fiatal férfiak és nők elutasították a konzervatív mozgalom vezetőinek azon kérését, hogy tanúsítsanak tiszteletet a szent helyen, és mérsékeljék hangjukat a zsidó év egyik legkomorabbnak tekintett napján.

Az ortodox tizenévesek nem sokkal a Sábbát kimenetele után érkeztek a helyszínre, amely a Siratófal déli kiterjedésénél található, és saját elválasztókat hoztak magukkal a fiúk és lányok elkülönítésére. Az izraeli konzervatív mozgalom minden évben megilla-olvasást tart Tisa Beáv előestéjén a helyszínen, melyen idén a mozgalom több tucat tagja vett részt.

Az egalitárius rész átvételét egy szélsőjobboldali csoport, az úgynevezett Liba (héber betűszó) szervezte, amely megpróbálja megakadályozni a Siratófal-megállapodás újraélesztését, amely a nem ortodox mozgalmak számára új és felújított imaterületet biztosítana a szent helyen. A hét eleje óta a Liba által küldött csoportok szinte minden nap elfoglalták a teret, nemek szerint elkülönített tanulmányi foglalkozásokat és imákat tartva a helyszínen.

Az e heti eseményeket népszerűsítő szórólapok a következőket írják: ,,Míg a csalások kormánya eladja az államot a reformmozgalmaknak, gyertek és erősítsük meg ragaszkodásunkat a Siratófalhoz.”

A Zsidó Világkongresszus vezetője, Ronald S. Lauder tiltakozott, mondván, hogy a zsidóság nem orthodox irányzatai éppoly legitimek, mint az Izraelben többségben levő orthodoxia.

Teljes cikk

[popup][/popup]