Szegedi Csanádot az első géppel hazaküldték Kanadából – vagy mégsem?

Írta: vs.hu/Szombat/hvg.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Nem tarthatta meg előadását Szegedi Csanád, a Jobbik egykori EP-képviselője Kanadában – írja a Montreal Gazette.

1459184_10151905772093163_850041614_n

Szegedi a Westmounti Chábád meghívására adott volna elő a montreali zsidó közösség előtt december 9-én  írja a vs.hu, de a bevándorlási hivatal munkatársai papírjainak átnézése után az első géppel visszaküldték őt Budapestre. Szegedi Csanádot Devorah Shanowitz hívta előadást tartani, ám utóbbi szerint eléggé tisztázatlan, miért nem nem maradhatott Szegedi az országban. Shanowitz elismerte: a közösség több tagja nem akarta, hogy Szegedi előadja megtérésről, bűnbánatról és jóvátételről szóló történetét, ezért Szegedi múltbeli tevékenységéről küldözgettek olyan információkat a bevándorlási hivatal munkatársainak, melyek valószínűleg nem tettek említést arról, hogy a Jobbik egykori képviselő szakított múltjával.

Ugyanakkor Szegedi Csanád facebook oldalán ő maga látható (lásd a fenti képet), háttérben  a montreáli városképpel. A rejtély megoldása az, hogy Szegedi 24 órás határidőt kapott Kanada elhagyására. A Szombat információi szerint még arra is volt ideje, hogy egy helyi tévétársaságnak interjút adjon.

A hvg.hu szerint Szegedit  a bevándorlási hivatal irodájában kihallgatták és dokumentumokat mutatták neki, amelyekből kiderült, hogy valakik bejelentést tettek a múltjáról. Az emigrációs iroda úgy tudta, hogy Szegedi a Jobbik és a Magyar Gárda tagja, és felhívták a figyelmét, hogy mint egy antidemokratikus szervezet tagja, nem léphet be Kanadába.

Amikor a politikus tudatta velük, hogy másfél éve kilépett a Jobbikból, és a Magyar Gárdának sosem volt tagja (csak a Magyar Gárda Egyesületnek), a hatóság ellenőrizte az állításait. Miután igaznak bizonyultak, javasolták neki, hogy fellebbezzen a már megszületett kiutasító határozat ellen, a bírósági döntés átfutási ideje viszont akár 3 hét is lehet. Mivel ennyi időt Szegedi nem tud Kanadában tölteni, állítása szerint maga választotta, hogy inkább Kanada magyarországi nagykövetségén támadja meg a határozatot. Ekkor a hatóságok még 24 órát engedélyeztek neki az országban.

[popup][/popup]