Szderoti jesivába csapódott a gázai rakéta, ellentámadás követte

Írta: Szombat / ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Izraeli vadászgépek és más légijárművek pénteken a kora reggeli órákban légicsapásokat hajtottak végre a Gázai övezetben, miután Gázából kilőtt rakéta csapódott egy jesivába Szderotban.

A szderoti jesiva, ahova rakétát lőttek, de szerencsére nem robbant fel. (Fotó: AP/Tsafrir Abayov)

Az Izraeli Védelmi Erők nyilatkozata szerint a repülők számos terrorcélpontot, köztük terror infrastruktúrákat katonai létesítményekben és a Gázai övezetet irányïtó Hamász egyik haditengerészeti bázisát támadták.

A Hamász terrorszervezethez köthető Sehab hírügynökség légicsapásokról számolt be egy haditengerészeti létesítmény ellen Khan Younis-ban és további létesítmények ellen Gazavárostól keletre.

A támadások következtében anyagi kár keletkezett, de sérülésről egyelőre nem érkezett jelentés.

Csütörtökön este 9 óra körül Gázából kilőtt rakéta aktiválta a szirénákat a dél-izraeli Szderotban. A lövedék egy jesiva épületébe csapódott, de nem robbant fel. Sérülés nem történt, a tanulók többsége korábban hazautazott, hogy a családdal töltse a Sábátot.

24 órában belül ez volt a második rakétatámadás Gázából.

A szderoti polgármester nagyszabású hadművelet indítására szólított Gázában, mondván, a jelenlegi helyzet tarthatatlan. Más politikusok a hadművelet mellett Hámász vezetők célzott kiiktatásában látták a megoldást.

Csütörtökön nem sokkal éjfél után megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák Nirimben. A Gázából érkező rakétát a Vaskupola lelőtte.

Az izraeli légierő megtorlásul lebombázta a Hamász terrorszervezet földalatti létesítményeit egy bázis területén az övezet déli részén.

Gáza, csütörtök éjjel, az ellentámadások után

Bár egyik gázai terrorszervezet sem vállalta a felelősséget a rakétatámadásokért, az izraeli hadsereg irányelvéhez hűen a Gázai övezet irányítóját, a Hamász terrorszervezet teszi felelőssé minden támadásért, ami a területéről ered.

A május elején életbe lépett állítólagos tűzszünet óta szerdán fordult elő először, hogy gázai terroristák bombát szállító léggömböket reptettek át a határon.

A robbanóeszköz Eskol régió területén robbant fel. Sérülés vagy anyagi kár nem történt.

A nap folyamán legalább 8 tüzet okoztak a Gázából küldött Molotov-koktélt vagy robbanóeszközt szállító lufik az övezettel határos közösségekben. A terror léggömbök csak a héten mintegy 22 tüzet okoztak.

A terror léggömbökért felelős egység figyelmeztette Izraelt, hogy “A tűz lángjai nem alszanak ki, amíg Gáza szenved.”

A terror lufik miatt az elmúlt 22 napban 8 alkalommal hol bővült hol csökkent a gázai halászati övezet területe. A hadsereg legutóbb kedden 10 tengeri mérföldről 6-ra csökkentette a gázai halászati zóna területét.

A teljes cikk

[popup][/popup]