Száznegyvenkét millió forinttal támogatja a kormány a tavaly októberben leégett zuglói zsinagóga felújítását

Írta: MTI - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a tavaly októberben kiégett zuglói zsinagóga falai között tartott sajtótájékoztatót. A tűzben, mint emlékeztetett, megsérült az épület szerkezete és elpusztultak a tóratekercsek. A kormány száznegyvenkét millió forinttal támogatja a leégett zuglói zsinagóga felújítását.

Soltész Miklós, Heisler András, Kardos Péter. Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Soltész Miklós azt is elmondta, hogy a kicsit több mint százéves épület történetében nem ez az első tragédia, hiszen a holokauszt idején a Thököly úti nyilas házból a nyilasok ide hozták, itt kínozták, gyilkolták meg zsidó áldozataikat.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke a sajtótájékoztatón azt mondta, az épületet nemcsak renoválni szeretnék, hanem meg is akarják újítani, hogy az a jövőt szolgálja, ugyanakkor visszanyerje eredeti külső formáját. Heisler András azt mondta, reméli, hogy a jövő évi pészahot már a felújított zsinagógában ünnepelheti a zuglói zsidó közösség.

A tűz után így nézett ki a zuglói tóraszekrény.

Heisler András arról is beszélt, hogy a tűz után a magyarországi és külföldi közösségek példaértékű összefogásról tettek tanúságot, sokan segítettek, hogy a közösség elkezdhesse a romok eltakarítását, az újjáépítés tervezését. Szavai szerint ez az összefogás pozitív jövőt jósol. Erről azt is mondta, hogy a „Mazsihisznek sok terve van”, és az épületek mellett közösségeket is szeretnének építeni.

Kardos Péter főrabbi, a Thököly úti zsinagóga rabbija elmondta, hogy éppen a Tóra örömünnepén égtek el a zsinagóga tóratekercsei, a zsinagóga legdrágább tartozékai. A Thököly úti villaépületet 1930-ban vásárolta meg és alakította ortodox zsinagógává a zsidó imaegylet. Az épületet kiégéséig egy körülbelül kétszáz tagú neológ közösség használta.

A sajtótájékoztató előtt adták át az idei Scheiber Sándor-díjat. A zsidó kultúráért, illetve a zsidó-keresztény párbeszéd előmozdításáért évente odaítélt díjat Kiss Endre, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem oktatója, a Kaufmann Dávid Zsidó Kultúrakutató Csoport vezetője kapta.

[popup][/popup]