Százezrek tüntetnek Jeruzsálemben az ultraortodoxok besorozása ellen

Írta: 168óra - Rovat: Hírek - lapszemle

A rendezvényen összefogott az összes különösen vallásos zsidó irányzat, az arab országokból származóak, a szefárdok és az európai eredetű askenáziak együtt imádkoznak az új szabályozás ellen.

Ultraortodoxok_tüntetése_fotoflash90

Ultraortodoxok tüntetése (foto: flash90)

Már nemcsak bírságra, de bűnügyi eljárásra is számíthatnak, akik a behívó ellenére nem jelennek meg a sorozóbizottság előtt.

A 8 milliós Izrael népességének nagyjából 8 százalékát kitevő ultraortodoxok az állam megalapítása óta mentesültek a katonai szolgálat alól vallási tanulmányaik idejére. Az eddigi törvények miatt sokan nem fejezik be tanulást és nem állnak munkába, mert ha elhagyják a vallási főiskolákat, a jesivákat, akkor be kell vonulniuk. Katonai szolgálatuk a „közteherviselést” meghirdető Jes Atíd (Van jövő) párt egyik fő választási ígérete volt. A párt a tavaly januárban rendezett választásokon a második legtöbb szavazatot kapta és az új kormánykoalíció részese. Az izraeli kormányban évtizedek óta most először nincs ultraortodox párt, amely felléphetnek a sorozásuk törvény ellen.

Jeruzsálemben mintegy négyszázezer ultraortodox zsidó tiltakozik az új sorozási törvény ellen az izraeli 10-es tévécsatorna délutáni híradójának becslése szerint. A szervezők félmillió részvevőre számítottak az új törvény elleni, „Millióan tiltakoznak” címmel meghirdetett demonstráción. Az ultraortodoxok számára az új szabályozás legfájóbb változtatása, hogy nemcsak pénzügyi bírságra, hanem büntetőeljárásra is számíthatnak azok, akik a behívó ellenére nem jelennek meg a sorozóbizottság előtt. Az egész város megbénult, a kivezető utakat lezárták a személyforgalom elől, Jeruzsálemet csak tömegközlekedéssel lehet megközelíteni. Háromezer-ötszáz rendőr biztosítja az ország történetének egyik legnagyobb tiltakozó akcióját, ők „csak” háromszázezerre becsülik a megjelent tömeget.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]