Századvég: a magyarok inkább Izraellel rokonszenveznek

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A magyarok szimpátiát éreznek Izrael iránt és jelentős a lakossági aggodalom az iszlám terrorizmus miatt – tájékoztatta kutatásának eredményéről a Századvég Alapítvány hétfőn az MTI-t.

Azt írták, az Izrael-Hamász konfliktussal kapcsolatos lakossági attitűdöket mérték fel, kiindulópontként megvizsgálták Izrael, Palesztina, illetve a Hamász megítélését a felnőtt magyar lakosság körében.

Az eredményekből megállapítható, hogy Izrael kedveltségi indexe a pozitív tartományban van, Palesztina és a Hamász esetében ez a mutatószám egyértelműen negatív – emelték ki. Hozzátették: ez azt jelenti, hogy a hazai közvélemény Izrael iránt szimpátiát érez, míg a Hamászt jelentős elutasítottság övezi Magyarországon. Megjegyezték: a megkérdezettek elsöprő többsége, 94 százaléka hallott arról, hogy a Hamász terrorszervezet a zsidó állam területén több mint ezer civilt gyilkolt meg az elmúlt hetekben.

A vizsgálat kitért arra is, hogy az Izrael és a Hamász közötti konfliktus eszkalálódása maga után vonta a terrorveszély növekedését Európában. Emlékeztettek rá, hogy októberben iszlamista terroristák hat napon belül két terrortámadást követtek el Franciaországban és Belgiumban, amelyek keretében három ember életét vesztette, többen pedig súlyosan megsebesültek. “Ennek tükrében nem meglepő, hogy a válaszadók 87 százaléka aggódik amiatt, hogy az iszlám terrorizmus újra megjelenhet Európában a közeljövőben” – hangsúlyozták. (MTI)

[popup][/popup]