Szaúd-Arábia készül a hivatalos kapcsolatra Izraellel?

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Annak lehetséges jeleként, hogy Szaúd-Arábia hajlandó lehet nyilvánosan elismerni kulisszák mögötti kapcsolatait Izraellel, egy magas rangú szaúdi tisztviselő azt nyilatkozta, hogy a Királyság fontolgatja annak lehetőségét, hogy meghívjon egy izraeli képviselőt Joe Biden amerikai elnök közelgő látogatására Rijádba.

Mohamed Bin Szalman szaúdi koronaherceg

A Ynet izraeli híroldal Mohammed bin Szalmán trónörökös tanácsadójára hivatkozva csütörtökön arról számolt be, hogy az ügyet jelenleg vizsgálják az amerikai, szaúdi és izraeli tisztviselők, és a látogatásra Biden látogatása alatt vagy azt követően kerülhet sor – írja az ujkelet.live.

Az izraeli tisztviselők a lehetséges rijádi találkozón esélyt látnak arra, hogy kisebb engedményekről tárgyaljanak, mint például a szaúdi légtér használatának jogáról a Távol Keletre tart izraeli járatok számára, jelentette a Ynet.

Biden a tervek szerint július 13-án érkezik Izraelbe, és megbeszélést tart vezető izraeli tisztviselőkkel, mielőtt Betlehembe, majd Szaúd-Arábiába utazna, ahol részt vesz a GCC+3, az Öböl-menti Együttműködési Tanácsból álló csoport csúcstalálkozóján.

Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára Biden látogatását bejelentő nyilatkozatában közölte, hogy a látogatás „Izrael biztonsága, jóléte és a nagyobb régióba való növekvő integrációjának” kérdéseire összpontosít.

Jáir Lapid miniszterelnök múlt hónapban, Biden látogatása kapcsán kijelentette, hogy Izrael békére törekszik Szaúd-Arábiával, ,,mint a térség minden más országával”.

,,Nem fogom megmondani, hogy titkos tárgyalásokat folytatunk-e a szaúdiakkal” – mondta. ,,Közös érdekünk Irán témája, hogy ne váljon nukleáris küszöbállammá.”

A külügyminiszter szerint a békéhez vezető út Szaúd-Arábiával nem egy nagy ugrással, hanem inkább a kapcsolatokban bekövetkező apró lépésekkel fog történni.

Rijád támogatta Izrael 2020-as közeledését az Egyesült Arab Emírségekhez és Bahreinhez. Szaúd-Arábia azonban nem lépett előre a kapcsolatai normalizálásában Izraellel.

[popup][/popup]