Szaúd-Arábia Izrael felé közeledésének újabb jele?

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Szaúd-Arábia tulajdonképpeni uralkodója, Mohammed bin Szalmán trónörökös az idei hadzs zarándoklat fő prédikációjára, az Auschwitzban is járt és a vallások közötti párbeszédben való részvételéről ismert imámot, Dr. Mohammed bin Abdul Karim al-Issza sejket kérte fel.

Mohame Bin Szalman szaúdi koronaherceg

Az izraeli média szerint – írja az ujkelet.live – a mérsékelt Al-Issza sejk, volt igazságügyi miniszter, és egyben a Muszlim Világliga vezetőjének felkérése az egyik fő prédikációra, egy újabb jelentős üzenet a zsidó államhoz való közeledés jegyében. A 12-es csatorna arab ügyekkel foglalkozó elemzője, Ehud Ja’ari úgy véli, hogy az egyébként rabbikat Szaúd-Arábiába meghívó, illetve a New York-i Jesiva Egyetemre is ellátogató „cionista imámként” ismert sejk felkérése egyértelmű jelzés az Izraellel való normalizáció irányába.

Al-Issza már korábban is jelentős szerepet vállalt a felekezetközi tevékenységekben, különösen a zsidó közösségek megszólításában, ugyanakkor fellépett az antiszemitizmus ellen. Munkája elismerése jeléül Izraelben azt is kiemelik, hogy 2020 januárjában az Amerikai Zsidó Bizottság vezérigazgatója mellett, a lengyelországi Auschwitz-Birkenau emlékműhöz látogató muszlim delegációt vezette.

„Itt lenni a holokauszt-túlélők gyermekei, valamint a zsidó és iszlám közösség tagjai között egyszerre szent kötelesség és nagy megtiszteltetés. A lelkiismeret nélküli bűnök, amelyeknek ma tanúi vagyunk, valóban emberiség elleni bűncselekmények – vagyis mindannyiunk megsértése, I-n minden gyermekének megsértése.” – mondta Al-Issza auschwitzi látogatása során.

A héber médiában idézett, szaúdi Gazzettában megjelent hadzs-prédikációja az iszlám öt pillérét idézi, és elfogadásra, harmóniára illetve együttérzésre buzdít. Al-Issza hangsúlyozta azt is, hogy az iszlám tanításai szigorúan humanitárius jellegűek, „amelynek normái nem sérülnek, és alapjai nem változnak meg.”

„Az iszlám által tanított értékek közé tartozik, hogy kerüljük mindazt, ami nézeteltéréshez, ellenségeskedéshez vagy megosztottsághoz vezet – és ehelyett biztosítjuk, hogy egymás közötti kapcsolatainkat a harmónia és az együttérzés uralja.”

Az Arafat-hegyi imák az éves zarándoklat csúcspontjának számítanak, amely idén közel egymillió hívő jelenlétében került megrendezésre. Az éves vallási rendezvény az iszlám öt pillére közé tartozik, és életében legalább egyszer minden muszlimnak részt kell vennie rajta.

Al-Issza sejk beszéde néhány nappal Joe Biden amerikai elnök izraeli majd azt követően szaúd-arábiai látogatása előtt hangzott el, és azon várakozások közepette, hogy ösztönözni fogja a két ország közötti kapcsolatok további enyhülése irányába mutató lépéseket.

Teljes cikk

[popup][/popup]