Szántó T. Gábor Hévíz-díjas

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

2015-ben a Hévíz Irodalmi Díjat (Hévíz Önkormányzat és a HÉVÍZ művészeti folyóirat díját) Szántó T. Gábornak, folyóiratunk főszerkesztőjének ítélték a lap 2014/1. számában megjelent, A leghosszabb éjszaka című novellájáért. A díjat május 27-én adták át az írónak Hévízen.

Szántó T. Gábor Hévíz díjas

Szántó T. Gábor a díjjal

A díjátadó alkalmából Papp Gábor, Hévíz polgármestere felidézte, hogy az önkormányzat 2011-ben döntött úgy, hogy megújítja a két évtizede létező folyóiratot, 2012 óta Szálinger Balázs költő a kiadvány főszerkesztője.

A Hévíz folyóirat irodalmi díját – amelyet az önkormányzat alapított – harmadik alkalommal adták át, s mint minden esztendőben, ezúttal is az előző évfolyam lapszámaiban publikált írásokból választotta ki a bíráló bizottság a díjra érdemes alkotást.

Első alkalommal – kapcsolódva az Ünnepi Könyvhét eseményeihez – az elismerést Fehér Bélának adták át, aki Egypercesek című írásaiért érdemelte ki azt.

2014-ben, második alkalommal Háy János író vehette át a Hévíz folyóirat irodalmi díját. Az önkormányzat által alapított elismerést 2013-as, Weöres-év kapcsán írt esszéjéért ítélték oda neki.

Idén, 2015-ben a Hévíz Irodalmi Díjat Szántó T. Gábornak ítélték a lap 2014/1. számában megjelent, A leghosszabb éjszaka című novellájáért.

Cserna-Szabó András, a lap szerkesztője felidézte, hogy Szántó T. Gábor A leghosszabb éjszaka című novellája a történelem “sűrítése”, egyetlen napban benne van Közép-Európa 20. századi története. Szálinger Balázs ugyanakkor arról beszélt, hogy a díjazott novella “nem beszél, hanem ábrázolja” a történelmet az irodalom eszközeivel.

A novellában egy felvidéki magyar házaspár szerepel, akiket a második világháború utáni Magyarországra telepítenek ki. Amikor új lakóhelyükre viszik őket, a vályogházban ott találják még azt a kitelepítésre váró sváb családot, amelynek tagjaiért csak másnap jönnek, hogy elszállítsák őket Németországba, így kénytelenek egy fedél alatt tölteni az éjszakát.

[popup][/popup]