Szankciók Irán ellen: egy hónap alatt 30%-ot esett az olajexport

Írta: portfolio.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Huszonöt éves mélypont felé közelít az iráni olajtermelés, miután az ország legnagyobb vásárlói az Egyesült Államok és az Európai Unió által meghirdetett gazdasági szankciók hatására folyamatosan csökkentik iráni olajimportjukat. Az ország legnagyobb vásárlói, Kína, India, Japán, Dél-Korea és Törökország áprilisban mindössze napi 750 ezer hordó kőolajat vett át Irántól, ami 30%-os visszaesést jelent a márciusi napi 1,1 millió/hordós szinthez képest.

Hatalmas a teher Iránon: egy hónap alatt 30%-ot esett az olajexport
Az április import-csökkenés, ami májusban is kitartott, arra kényszerítette Teheránt, hogy a tankereken raktározza a kitermelt olaját, de az elérhető tárolókapacitások kitöltését után májusban már a kitermelést is csökkenteni kellett. Ennek eredményeképpen májusban az iráni kőolaj-termelés napi 2,5-2,6 millió hordóra csökkenhetett, amilyen alacsony szintre utoljára 1989-ben volt példa, közvetlenül az iráni-iraki háborút követően.

Irán 2011 elején, még a szigorított gazdasági szankciók meghirdetése előtt kb. napi 3,5 millió hordó olajat termelt ki, amelyből napi 2,5 millió hordó került ki a nemzetközi piacokra. Mint ismeretes, az Egyesült Államok és az Európai Unió Irán atomprogramja miatt vezetett be gazdasági korlátozásokat, amely az ország olajiparán túl a pénzügyi szektort is érintette, jelentősen megnehezítve ezzel a perzsa állam olajértékesítését. A nyugati országok szerint Irán atombombát akar létrehozni , míg Teherán azzal védekezik, hogy csak békés célú atomenergetikai fejlesztéseket végez.

Az FT beszámolója szerint Irán második legnagyobb vevője, India nemrég a miatt csökkentette iráni importját, mert az európai biztosítótársaságok jelezték, hogy finomítói elveszíthetik a biztosításukat, amennyiben iráni olajat vesznek át. A híradások szerint Teherán ezt követően jelezte, hogy kész biztosítást nyújtani az indiai finomítóknak, de India nem élt a lehetőséggel.

A teljes cikk itt olvasható.

 

[popup][/popup]