Szándékos osztrák provokáció a jom kippurra időzített EU csúcs?

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Szándékosan időzítette jom kippur napjára, szeptember 20-ra az osztrák kormány következő uniós csúcsot – állítják zsidó származású európai parlamenti képviselők, köztük a DK-s Niedermüller Péter.

Heinz-Christian Strache kancellárhelyettes (Szabadságpárt, balra) Sebastian Kurz kancellár (Néppárt). Fotó: Roland Schlager/AFP/Getty Images

Niedermüller Pétert – aki az erősödő európai keresztény retorikával egyidejűleg a bevándorló-ellenességet, a szélsőjobboldaliságot és a lappangó antiszemitizmust is kárhoztatja a történtek miatt – az ügyet felemlegető Politico „magyar zsidó EP-képviselőként” aposztrofálja. Rajta kívül a fenti váddal kapcsolatban William Echikson, a Progresszív Judaizmus Európai Uniós Irodájának igazgatóját is idézik, aki szintén úgy véli, hogy az osztrák kormány időzítése szándékos, a szélsőjobbnak tett gesztus, és nincs tekintettel a zsidó hagyományokra – írja a Népszava.

Magyar zsidó vezetőket is megkérdezett a lap.

Heisler András Mazsihisz elnök ügy véli, nincs szükség arra, hogy jom kippur, az Engesztelés napja pirosbetűs állami ünnep legyen, de azzal egyetért, hogy erre a napra lehetőleg ne szervezzenek politikai, közéleti eseményeket, nagyszabású sportrendezvényeket Európában, hagyják meg a földrész zsidóságának ezt a napot ünneplésre. “Ezért szolidárisak vagyunk a bécsi zsidó testvéreinkkel és támogatjuk őket az akciójukban” – mondta a Mazsihisz elnöke.

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija úgy fogalmazott: “Nem hiszem (…) hogy elvárható lenne, hogy az európai államok a zsidó vallási ünnepeket és szokásokat a keresztény tradíciókhoz hasonlóan sajátjuknak tekintsék. Elvárhatjuk a zsidó szokások tiszteletben tartását, de rossz szájíze van egy ilyen apropóból antiszemitizmust emlegetni”.

*

A vita azért is érdekes, mert jom kippur szeptember 18-án este köszönt be, és 19-re esik, nem szeptember 20-ra. Igaz, a  csúcs előtti esti informális díszvacsora idején, 19-én este, melyen a 28 tagállam kormányfője vesz részt, még lehet, hogy tart, bár nem tudunk róla, hogy bármelyik kormányfő is akadályoztatva lenne emiatt. Az azonban kétségtelen, hogy a vallásos praxist követő delegációtagok számára – ha vannak ilyenek -, az időpont megnehezíti az EU csúcsra érkezést. (A szerk.)

[popup][/popup]