Szabó István: “nagy dolog, ha van az embernek egy Oscarja, de az a következő filmen nem segít”

Írta: MTI - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Az nagyon nagy dolog, nagyon nagy öröm, hogy az embernek van egy Oscar-díja, de az a következő filmnél nem segít, nem mondja meg a színészeknek, hogy mit csináljanak – emelte ki Szabó István Oscar-díjas filmrendező az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában.

szabo-istvan-foto Kallos Bea MTI

Szabó István (fotó: Kallos Bea, MTI)

Az ember a következő filmnél ugyanúgy szembekerül azokkal a gondokkal, amelyekkel az elsőnél – fejtette ki Szabó István, kiemelve: “ha az ember azt gondolja, hogy valamit már tud, akkor egészen biztosan rosszat csinál”.

Nemes Jeles László Saul fia című alkotása kapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat magyar idő szerint hétfőn hajnalban Los Angelesben. A holokausztdráma az első magyar alkotás, amely 1982 óta elnyerte az amerikai filmakadémia elismerését, 34 évvel ezelőtt Szabó István Mephisto című műve diadalmaskodott.

Az első magyar alkotás, amely Oscar-díjat kapott, Rófusz Ferenc A légy című animációs rövidfilmje volt 1981-ben. Egy évvel később Szabó István Mephisto című alkotása a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat nyerte el, első Oscar-díjas magyar játékfilmként.

Szabó István szerint a Saul fia elismerése egy óriási lehetőség, felfigyelnek a magyar filmre. Esetleg megkérdezik, hogy nincs-e még egy-két hasonló, vagy hasonló színvonalú, de más műfajú magyar film is.

A rendező elmondta, mivel nem egy zsűri adja a díjat, hanem az amerikai akadémia tagjai szavazása dönt, kiszámíthatatlan az eredmény. Mint felidézte, máskor is előfordult, hogy egy film sikere biztos volt, mégis más kapta a díjat.

Szabó István szerint sokat jelent, ha egy film “formája” érdekes, más mint amit megszoktak, s ezzel hívja fel magára a figyelmet. Ezzel együtt az is fontos, hogy olyan téma legyen, amelyről az amerikai akadémia tagjai, az amerikai nézők rendelkeznek valamilyen információval.

Ahogy a díj átvételekor Nemes Jeles László, Szabó István Oscar-díjas rendező is kiemelte a film főszereplője, Röhrig Géza játékát. Mint mondta: nem kisebbíti a rendező érdenmeit, hiszen ő kérte, mit csináljon, de ezzel együtt Szabó István szerint Röhrig Géza “elképesztő energiát” adott a filmnek. Az operatőrt is méltatva Szabó István kiemelte a fantasztikus kameramozgást is, de a díszletet, továbbá a jelmeztervezők, sminkesek munkáját is hangsúlyozta. “Sok remek munkatárs vett részt a filmben” – fogalmazott Szabó István.

Címkék:Nemes Jeles László, Saul fia, Szabó István

[popup][/popup]