Szabadtéri kiállítás a győri zsidóság 150 évéről

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A győri zsinagóga fennállásának 150. évfordulója alkalmából szabadtéri kiállítást nyitottak meg kedden a megyeszékhelyen, a tárlat az épület és a győri zsidóság elmúlt másfél évszázadának történelmét mutatja be.

(Benkó Károly | Győri zsinagóga, Győr | Kitervezte.hu)

A zsinagógát körbeölelő kerítésen korabeli fotókkal elevenítik fel az 1870. szeptember 15-én szecessziós és historikus stílusban elkészült épületet.

Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) polgármester megnyitó beszédében arra emlékeztetett, hogy a 20. század egyik sötét időszakában csaknem kiirtották a zsidóságot Győrből, de az élni akarás megőrizte a zsidóságot.

Amikor az épület pusztulásra volt ítélve, összefogtak és megmentették az utókornak – utalt a polgármester arra, hogy 1991-ben megalakult a Győri Zsinagógáért Alapítvány, amelynek célja az volt, hogy pénzt gyűjtsön az épület felújítására.

Dézsi Csaba András hozzátette, hogy a zsinagóga történelme összefonódik Győr történelmével és jelképe az összefogásnak, a túlélésnek és a fejlődésnek.

Győr az egyik legfejlettebb városa az országnak, a zsinagóga ma már nem vallási helyszínként, hanem kiállító és közösségi térként funkcionál és számos rendezvénynek ad otthont – mondta a polgármester.

Totha Péter Joel rabbi beszédében felidézte a százötven évvel korábbi ünnepélyes avató ünnepséget, amelyen a zsinagóga zárókövét helyezték el. Mint mondta, akkoriban mintegy ötezren voltak a Zsidó Hitközség tagjai, elhurcolásuk után mintegy 150-en tértek vissza. A kivándorlások miatt ma 50-60 közötti a közösség létszáma.

A győri zsidóság 1861-ben döntötte el, hogy zsinagógát épít. A telekvásárlás után tervpályázatot hirdettek, amelyen Benkó Károly terveit fogadták el. Az építést 1868-ban kezdték el. Az iskola épületét 1869-ben nyitották meg, a hozzáépült zsinagógát pedig egy évvel később, 1870. szeptember 15-én avatták fel. (MTI)

[popup][/popup]