Svájci védelem alatt

Írta: mazsihisz.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Svájc budapesti nagykövetségén tartották a Svájci védelem alatt – Zsidó szemtanúk beszámolói a háborús idők Budapestjéről című kötet bemutatóját. A Kalligram Kiadó által megjelentetett könyvet és szerkesztőit a bemutatón Peter Burkhard nagykövet méltatta,  a rendezvényen ott volt Carl Lutz nevelt lánya, Agnes Hirschi is.

Az Agnes Hirschi és Charlotte Schallié által szerkesztett kötet angol nyelven 2017-ben jelent meg azzal a céllal, hogy fölidézze az embermentő svájci diplomata, Carl Lutz és munkatársainak a Soá alatt kifejtett humanitárius tevékenységét.

Mint ismert: a diplomata és felesége (Gertrud Lutz-Fankhauser) 1944 márciusa és 1945 februárja között több mint ötvenezer embert mentett meg  a munkatársai (Harald Feller, Ernst Vonrufs, Peter Zürcherrel), valamint Moshe Krausz, a budapesti Palesztin Iroda igazgatója és a földalatti Cionista Ifjúsági Mozgalom segítségével. Ungváry Krisztián történész szerint  Carl Lutz az öntevékenységének és bátorságának köszönhetően az embermentés egyik legfontosabb alakja lett, a hatáskörét túllépve védőokmányokat és kollektív útleveleket is kiadott, így ő vált a budapesti diplomáciai embermentés motorjává, döntő szerepe volt a „védett házak” és a vöröskereszt égisze alatt működő zsidó gyermekotthonok rendszerének kialakításában.

12735860_04de0bd2a7786af950bdee592fac5bfc_wm.jpg

Carl Lutz a sofőrjével (Forrás: Fortepan)

Erről a humanitárius tevékenységéről beszélnek a Kanadában, Magyarországon, az Egyesült Államokban, Izraelben, Svájcban vagy Nagy Britanniában élő szemtanúk (összesen harmichatan) a most megjelent kötetben. A magyar kiadást Svájc magyarországi nagykövetsége, a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) támogatta.

A bemutatón  Peter Burkhard, Svájc magyarországi nagykövete méltatta Carl Lutz tevékenységét, s azt mondta: Svájc nagyköveteként külön öröm számára, hogy az Agnes Hirschi és Charlotte Schallié által szerkesztett könyv megjelenése révén a svájci-magyar történelem e közös szelete a széles magyar olvasóközönség számára elérhetővé válik. Agnes Hirschiről a diplomata azt mondta: az asszony „utazó nagykövetként” évtizedek óta szívvel-lélekkel szolgálja nevelőapja emlékét és hagyatékát, s elkötelezettsége jelentős mértékben hozzájárult Carl Lutz elismeréséhez. Peter Burkhard hozzátette: reméli, hogy ez a könyv és a benne feldolgozott történelem az olvasókat a civil kurázsi fontosságára emlékezteti. Mint fogalmazott, az emberségesség sötét időkben mutatkozik meg, és Carl Lutz az egyik legragyogóbb nagykövete Svájc humanitárius hagyományainak.

Teljes cikk

[popup][/popup]